Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Många kör om för att sedan hamna i bilköer utan att ha tjänat någon tid på sin aggressiva körning tidigare. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

För mycket säkerhet orsak till olyckor

Stressa ned istället för att använda alla hästkrafter.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Vad beror olyckorna på?"

Dagens bilar har för mycket säkerhet, för många hästkrafter (varför kan man undra då maxhastigheten i Sverige är bara 120km/h) och vägarna förväntas vara sommarväglag även efter snöfall. Och många kör med utsidan av huvudet med en tanke: "Jag måste fram" och därav ligger för nära framförvarande.

På 20 mil i hög fart tjänar man blott 5 minuter. Jag ställer farthållaren på angiven hastighet mellan Varberg och Göteborg. Många ligger i idiothastigheter och kör om. När jag kommer till Mölndal har de köat länge och jag glider sakta om. Resultat: De har inte tjänat ett dugg på sin aggressiva körning innan.

Stressa ned istället, tänk på miljöföroreningarna som är större vid högre hastighet på grund av högre bränslekonsumtion. Håll minst sex sekunders avstånd till framförvarande vintertid för däcken har inte samma bromsverkan vintertid som sommartid på grund av kylan. Res 15 minuter tidigare vintertid, låt idioterna bli statistik. Man har bara ett liv och den som stressar hela livet kommer att dö i förtid av hjärtproblem.

Stressen i dag gör att många inte kommer att uppleva sin 60-årsdag.

Ungarna av i dag blir allt fetare. Låt dem cykla till skolan, kompisar och sina arrangemang, de dör inte av att vara mer självständiga och föräldrarna får tid att varva ned. Lär dem trafikvett (det borde många vuxna också lära sig) så de klarar sig. Utrusta cykeln med navdynamo fram och ekerreflexer så syns de dag- som kvällstid. Navdynamo gör att lyset tänds automatiskt direkt vid avfärd. Kostar fälg och lampa samt reflexsats för 2 hjul runt 1000kr. En billig livförsäkring för barn som vuxna som barn bör ha. Klä barnen i reflexväst.

Om alla stressar ned sjunker olycksstatistiken igen.

Det går inte fortare bara för att man stressar i trafiken, man skapar bara olyckor och framtida hälsoproblem för sig själv.

Det borde vara högre böter på vårdslös körning, körkortsindragning i 4 -6 månader redan vid 20 km/h för fort vid 110km/h och 10km/h vid 30km/h och i det senare nytt körprov för att få tillbaka körkort

40 prickfria år