Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

HN.SE 2/8.

För lösa grunder för miljöprövning

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Miljöstörande verksamhet ska prövas enligt lagen” (12/8).

INSÄNDARE. Åke Nordin har reagerat på LRF Hallands (HN 3/8) utspel om småskaliga vattenkraftverk. Ägarna tvingas numera att söka nya tillstånd för flerhundraåriga verksamheter. De rättsliga processerna kostar hundratusentals kronor och ägarna föreläggs att för miljonbelopp bygga nya fiskvägar eller att riva dammar – utan att kostnaderna och åtgärdernas effekter vägs mot vad som är rimligt.

LRF Halland vänder sig inte emot kraven på miljöprövning för småskalig vattenkraft. Däremot på att miljökraven vilar på allt för lösa grunder. I förhandlingarna står experternas ord mot varandra. Myndigheterna kräver återställande till ursprungsförhållandena. Men vem kan med säkerhet säga hur en vattenmiljö var för hundratals år sedan? Och vad händer med den biologiska miljö som byggts upp vid dammar och kraftverk genom århundradena? Staten ska inte kräva småföretagare på åtgärder till miljonkostnader när man faktiskt bara spekulerar.

När LRF Halland nu föreslår att länsstyrelsen ska pausa all tillsyn över småskalig vattenkraft har vi fog för det – det finns politisk majoritet i riksdagens civilutskott för att förenkla tillståndskraven för mindre kraftverk och dammar. Fler landsbygdsföretagare ska inte behöva lida svår ekonomisk skada i väntan på de mer rimliga regler som nu kan förväntas.

Även länsstyrelsen själv anser att det finns behov av tydligare regler. T f miljödirektör Mauritz Sandholm uppger i HN 2/8, att tillsynen sker enligt praxis, att området är svajigt och att rivning av kraftverk kan leda till översvämningsproblem och att andra lider skada. Han uppger att länsstyrelsen har väntat på nya regler i flera år. Desto större anledning av göra paus i tillsynen!

Nya regler väntas komma i höst när regeringen ska lägga fram en proposition om småskalig vattenkraft. Inför den hyser LRF stora förhoppningar om att förnuft får råda och att villkoren för dem som bedriver småskalig vattenkraft blir rimliga.

Anders Richardsson

Regionordförande LRF Halland