Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fasta jobb eller projektarbeten är få efter estetprogrammet och det är här jag ser problemet, skriver Claës Ljung (SD). Bild: Ola Folkesson
Fasta jobb eller projektarbeten är få efter estetprogrammet och det är här jag ser problemet, skriver Claës Ljung (SD). Bild: Ola Folkesson

För få sökande till estetprogrammet

Bättre att eleverna går till närliggande gymnasier för att få fler kontakter.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Ett misslyckande att pausa gymnasieprogram

Använda båda hjärnhalvorna föreslog en fd riksdagsledamot. Ett gott råd och bör praktiseras så vi får en konstruktiv debatt!

Estetprogrammet i Falkenberg var inför kommande läsår uppdelat i två grenar; dans och musik. Dansprogrammet hade 0 sökande och musikprogrammet 6 behöriga sökande vid det tillfälle när frågan var uppe i barn- och utbildningsnämnden (bun). Att pausa dansprogrammet var väl självskrivet medan det till musikprogrammet anmälts ett gentemot fjolåret halverat intresse. Som argument för att behålla musikprogrammet framfördes att det fanns väl anpassade lokaler! Men, handen på hjärtat, det är väl inte lokaler vi skall utbilda utan ungdomar? Här har jag sett till svårigheten att i en hård konkurrens få en inkomst/ett arbete efter avslutade studier. Viss efterforskning har fått mig att inse att programmet leder till att eleven efter avslutade studier i stort sett bara har att bli egen företagare för att kunna dra nytta av tillskansade förmågor. Fasta jobb eller projektarbeten är få och det är här jag ser problemet. Min rekommendation var att vid ett så litet antal sökande låta eleverna gå över till närliggande gymnasier för att få stödet av ett större antal likasinnade, bilda nätverk och efter avslutade studier tillsammans med studiekamrater gå ut på en tuff marknad och där kunna samarbeta för att utnyttja ett större kontaktnät i samhället och kunna erbjuda en bättre möjlighet till en utkomst inom elevens intresseområde, något jag ser som essentiellt.

Ordföranden i bun yttrade i HN att det inte fanns så många sökande till Industriprogrammet heller. Skillnaden är att det råder brist på arbetssökande till industrin och sannolikheten att eleven får ett fast arbete ganska omgående är stor. Då är det värre för artisten/egenföretagaren!

Claës Ljung (SD)

ledamot barn- och utbildningsnämnen