Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det är sorgligt när politiker som ansvarar för utbildningen i kommunen inte förstår elevernas bästa utan stirrar sig blinda på siffrorna i budgeten, skriver insändarskribenten. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

För elevernas bästa – spara inte på skolbibliotekarierna!

Hur mycket eleverna förlorar går inte att räkna i pengar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Hur kan ansvariga politiker i förskole- och grundskolenämnden i Varberg besluta att dra in på skolbibliotekarierna och ersätta dem med digitalisering? Förstår inte ansvariga politiker att skolbibliotekarierna är en viktig resurs för Varbergs skolelevers läs-och skrivutveckling och läsförståelse? Besparingen är 1,1 miljoner kronor. Hur mycket eleverna förlorar går ej att räkna i pengar men kommer att visa sig i framtiden.

Det är sorgligt när politiker som ansvarar för utbildningen i kommunen inte förstår elevernas bästa utan stirrar sig blinda på siffrorna i budgeten. Beslutet rimmar dessutom väldigt dåligt med en utredning från Utbildningsdepartementet. ”En särskild utredare ska utreda och föreslå åtgärder för att stärka skolbiblioteken i syfte att ge alla elever likvärdig tillgång till skolbibliotek. I detta ingår även att utreda och föreslå åtgärder för att öka tillgången till skolbibliotek med utbildade bibliotekarier. Utredaren ska också föreslå hur statens roll bör se ut när det gäller läromedel i svensk skola. Utredningen ska presenteras den 30 nov -20.”

Men den utredningen kanske inte skolpolitikerna i Varberg bryr sig om eller kanske rentutav inte visste om.

Förtvivlade hälsningar från en lärare