Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gå ihop ni Hebergsbor, sluta klaga och gnälla, ta saken i egna händer, skriver insändarskribenten.
Gå ihop ni Hebergsbor, sluta klaga och gnälla, ta saken i egna händer, skriver insändarskribenten.

Föräldrarna kan ta över Söderskola som en friskola

Det har gjorts förr, se på Morups friskola till exempel.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det är med blandade känslor man läser om nedläggningen av Söderskolan och hur man försöker attackera politikerna att ändra sina beslut, som säkert är välgrundade utifrån ekonomiska perspektiv. Vad politikerna har glömt är att den lokala befolkningen och föräldrarna kan väldigt enkelt ändra på spelplanen och reglerna för det nuvarande beslutet, nämligen det är att ta över Söderskolan själva och bilda en egen friskola som en ekonomisk förening, med föräldrarna som delägare/stiftare.

Det finns flera succéer i närheten som riktmärke, t.ex. hur Morupsborna gick samman och bildade sin egen friskola. Morups Friskola är en grundskola med klasserna F-6. Skolan drivs sedan 2002 som en ekonomisk förening och finansieras av elevpengen. Idag är både Friskolan och Vitsippans Förskola fulltecknade och har kö för att ta in nya barn i verksamheten och har ett mycket gott lokalt rykte om en bra skol- och förskoleverksamhet. I samband med övertagandet av skolbyggnaden ställde Morupsborna upp med arbete och material och snyggade upp omgivningarna, byggnaderna och klassrummen, varför skulle inte Hebergsborna också klara detta, även upp till F-9?

Friskolan i Morup är och blev en sådan succé att när Morups Kyrka skulle avyttra församlingshemmet, fick friskolan köpa församlingshemmet, trots att friskolan inte gav det högsta budet. All heder åt Morups Kyrka för detta beslutet, som visade att Friskolan kunde tillföra något högre värde lokalt och viktigare för bygden.

Gå ihop ni Hebergsbor, sluta klaga och gnälla, ta saken i egna händer! Jag är övertygad om att ni kan kontakta Morups Friskola för tips och feedback, som med stolthet kan berätta hur omvandlingen gick till och eventuella fallgropar, det finns en nästan 20-årig erfarenhet där.

Lycka till!

Arne Yngvesson