Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fäll inte ”krokodiltårar” över föräldrar till personer med funktionsnedsättning

Erland Linjer och socialförvaltningen har haft flera år på sig att lösa bekymren.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Ni ställer människor med funktionshinder utanför”

Jag håller med Erland Linjer när han tycker synd om föräldrar till personer med en funktionsnedsättning när det inte ges dessa personers lagliga rätt till grupp- eller serviceboende men det rimmar väldigt dåligt med kommunens agerande och vilja att verkligen göra något åt det.

Linjer (M) visar sig plötsligt vara bekymrad över att 18 personer som beviljats grupp- eller servicebostad inte kan få det. ”Föräldrar går isär och eller tvingas gå ner i arbetstid”. Detta borde varit ett bekymmer för Erland Linjer och förvaltningen under flera år.

Man kan fråga sig varför en adekvat plan inte långt tidigare tagits fram för att åtgärda dessa brister som Erland Linjer nu fått insikt i drabbar anhöriga. Jag är övertygad om att FUB (Föreningen för barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning) tydliggjort detta behov under många år utan att Erland eller någon annan lyssnat. Att skylla på överklagningar håller inte.

Nu ville kommunen lösa situationen genom att lägga ner ett äldreboende och där bygga upp ett LSS-boende för 12 personer vilket helt strider emot LSS-lagen mening. I lagen talar man om 3-5 personer i en gruppbostad och denna siffra baseras på forskning. När man planerar för 12 platser så är det en institution man planerar att skapa och detta bör kommunens tjänstemän vara väl medvetna om.

För övrigt så är det synd om föräldrar, anhöriga och personerna själva som behöver samhällets stöd för det blir sämre och sämre för de som LSS-lagen kom till för. Detta bär Erland Linjer tillsammans med förvaltningen ett ansvar för. Några ”krokodiltårar” från Erland över stackars föräldrar blir bara patetiskt. Jag kan bara hoppas att hans efterträdare har högre ambitioner och kunskap när det gäller LSS-lagstiftningen och agerar därefter.

Jag håller också med Turid Ravlo Svensson (S) när hon säger att man ska inte ställa behövande grupper behov emot varandra.

Willy Engebrethsen

Rättsombud FUB

LÄS OCKSÅ: Ni ställer människor med funktionshinder utanför