Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Priset för en enstaka skollunch för lärare som äter pedagogisk lunch är 49 kronor i Varberg. Bild: Kent Hallgren

Extremt överpris på pedagogisk lunch!

Varbergs kommun borde se värdet av att pedagogerna äter med eleverna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det är skamlöst av Varbergs kommun att spara in pengar på lärare via den s.k. ”pedagogiska lunchen”! Enligt flera källor (bla. svt nyheter, kartläggning livsmedelsverket) har det framkommit att det skiljer på tillagningskostnaderna runt om i landet, 7 kr kan en måltid kosta. Det vanligaste är ett snitt på 10-14 kr/lunchmåltid.

En lärare som har matabonnemang i Varbergs kommun betalar 27 kr/måltid, för enstaka måltid är priset 49 kr. Detta innebär alltså att Varbergs kommun tänker sig en vinning för varje lärare som äter ”pedagogisk lunch”, alltså en rejäl vinst/år! Betänk att detta extrema överpris handlar om en matsituation som för läraren medför allt annat än matro eftersom eleverna behöver tillsyn och hjälp både före, under och efter måltiden.

Dessutom betalar även många pedagoger för flertalet dagar de faktiskt inte äter den ”pedagogiska lunchen” tex. när flexledighet/kompledigt måste tas ut. En anställd har minst 25 semesterdagar (är du över 40 år gäller 31 eller 32 semesterdagar) men endast 20 dagar är betalningsfria under ett år. Många pedagoger betalar alltså matabonnemang när de är lediga.

Vad blir konsekvenserna av detta överpris? Gissningsvis att många lärare slutar äta ”pedagogisk lunch” med eleverna och i stället tar med sin egen, hemlagade mat. Någonstans går ändå smärtgränsen! En medhavd matlåda kan snabbt och lätt ordnas och dessutom bli bra mycket billigare och godare. Ett problem med detta är dock att vissa skolor ha för få mikrovågsugnar varav kanske halva rasten går åt att stå i kö för att värma sin mat.

Tyvärr blir konsekvensen av detta även att barnen ej får den förebild som är själva grundidén med ”pedagogisk måltid”, där den vuxne sitter med och konverserar vid matbordet. Frågan är hur detta påverkar våra barn på sikt.

Det ska även tilläggas hur skiftande kvalitén på måltiderna ser ut skolor emellan i Varbergs kommun. Vissa har tillagningskök andra inte. Detta gör stor skillnad!

Vad det sedan gäller kaffe till sina anställda på skolor/förskolor skiljer sig även detta åt (där vissa bjuder sina anställda medan andra tar betalt till överpris även här). Hur kan det se så olika ut inom samma kommun?

Catharina, Sanna, Linna, Cissi och Agneta