Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Annan värdegrund. 81,5% har röstat på andra partier än SD. Dessa har varit tydliga med att SD inte är ett parti som andra, att värdegrunden skiljer sig markant.  Bild: Anders Wiklund/TT, Erik Mårtensson/TT
Annan värdegrund. 81,5% har röstat på andra partier än SD. Dessa har varit tydliga med att SD inte är ett parti som andra, att värdegrunden skiljer sig markant. Bild: Anders Wiklund/TT, Erik Mårtensson/TT

Extrem nationalism leder till konflikt

81,5 procent har röstat på andra partier än SD.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Efter valet finns en diskussion om att SD skulle ha någon slags automatisk rätt att få särskilt inflytande pga av att de har fått en viss andel av rösterna. Inflytandet omskrivs med “prata med oss”.

81,5 procent har röstat på andra partier än SD. Dessa har varit tydliga med att SD inte är ett parti som andra, att värdegrunden skiljer sig markant. SD har en högerpopulistisk agenda och förklarar samhällsproblem som en effekt av en så kallad “massinvandring”. Partiledaren säger att om man inte är svensk så passar man inte in i vårt land. SD vurmar för svensk kultur och historia men visar ringa förståelse för att dessa företeelser beror såväl på inhemsk utveckling som omvärldens påverkan. Trots att de påstår sig vara Sverigevänner svartmålar de vårt land som i olika rankingar ligger i den absoluta världstoppen.

Regeringsfrågan är oklar men det finns inget som säger att ett parti har en automatisk rätt till avgörande inflytande i proportion till andelen röster. Inflytandet beror på om man kan föra fram en politik som övriga partier “köper” och som i riksdagen kan vinna majoritetens röster eller utmynna i någon form av kompromiss. SD har som övriga partier sina mandat och kan lämna motioner samt argumentera för dem. SD har ledamöter i utskotten där också diskussioner förs mellan alla partier.

Om vi ser till de senaste ca 100 åren av europeisk historia så är inte en stor andel röster på extrema partier en garant för att samhällsutvecklingen sedan blir positiv. Resultaten av ett antal val i Tyskland under 30-talet manar till eftertanke. Att nu dra paralleller på samtliga plan är inte rimligt men tillräckligt många likheter finns för att man nu bör hysa stor oro för utvecklingen av högerpopulism, rasism, svartmålning av vårt samhälle och utpekande av invandringen som roten till allt ont.

Extrem nationalism och rasism har inte löst några problem i vår värld! Tvärtom är detta orsaken till konflikter och krig på vår planet. Måtte förnuftet segra över dessa destruktiva krafter.

Glenn Wahle