Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stora skogsbränder rasar fast det bara är vår. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

EU behövs för klimatet

Vi har ingen tid att förlora.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I delar av Sverige är det redan torka, stora skogsbränder rasar fast det bara är vår. Mycket tyder på att det extrema väder vi haft nu flera somrar i rad inte är vilket väder som helst, utan något som är skapat av oss människor.

Klimatförändringarna leder till extremväder och naturkatastrofer, både i Sverige och i resten av världen, det påverkar allt liv på jorden.

Vi har ingen tid att förlora, ska vi klara detta måste vi samarbeta. Utsläppen stannar inte vid gränserna, och då måste politiken följa med.

Liberalerna säger ja till Europa när andra partier tvekar, klagar eller vill ha det lite lagom. Vi vill tvärtom ha mer samarbete, för det duger inte att jobba ihop lite lagom om vi ska lösa de riktigt stora frågorna. Det finns nämligen inget lagom med klimatrisken.

EU ska ta ledningen för klimatet, och Liberalerna är det enda parti som vill införa en europeisk koldioxidskatt, då kan EU också med trovärdighet trycka på för att fler länder ska följa efter.

Med gemensamma beslut kan vi också få ner plastanvändningen, bli av med kolkraften, göra jordbruket miljövänligare och få till smartare och renare transporter.

Vi behöver mer EU-samarbete, inte mindre, och vi måste rösta fram politiker som vill använda EU för att göra skillnad.

Därför tänker jag rösta på Liberalerna i EU-valet.

Niclas Erlandsson (L)

Falkenberg