Ett val utan spärrar

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Kyrkoval. Det 17/9 hålls det val till tre olika beslutande styrelser; Kyrkofullmäktige, Stiftsfullmäktige och Kyrkomötet. det intressanta med detta val är, utöver de som väljs, att det är det enda val som bygger på den grundläggande principen en medlem en röst och alla medlemmar är lika mycket värda och då således alla röster lika värda. Denna princip kan då jämföras med valen till Sveriges Riksdag, landsting och kommuner där man med olika spärrar förhindrar en utveckling av samhället. Spärrarna som antogs i samband den enkammarriksdag som valdes 1970. Fram till årets val var kommunvalet befriat från spärrar. Men till valet 2018 är också möjligheterna till nytänkande i kommunerna beskärda. Det motsägelsefyllda i denna ordning är att spärrarna till riksdag, kommun och landsting bygger i grunden på andra Mosebokens tjugonde kapitel(vara en kan själv läsa vad som står där).

ANNONS

Att tillämpa spärrar till beslutande församlingar tyder på rädsla och osäkerhet hos beslutsförfattarna, och luktar fascism lång väg och bör snarast kastas på sophögen i akt och mening att skapa ett samhälle där varje medborgare är lika mycket värd och inte som nu där en del medborgares röster inte kommer att räknas.

Gå och rösta den 17/9 i ett demokratiskt val där allas röster är lika värda och ingen anses ogiltig på grund av den inte representerar en viss mängd av det samlade röstetalet.

Kyrkotillhörig

ANNONS