Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vid Sverigedemokraternas valvaka. Bild: Stefan Jerrevång/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vid Sverigedemokraternas valvaka. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Ett tips om du verkligen vill veta varför så många röstade på SD

Hur var det med den lugna och sansade diskussionen som Katarina Erlingson efterfrågar i sin nu aktuella ledarkrönika? undrar Per Strömberg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren ”Varför röstade du på Sverigedemokraterna?”

Varför röstade du på Sverigedemokraterna (SD) frågar Katarina Erlingson i en ledarkrönika i Hallands Nyheter den 17 september. Hon uppger sig vara uppriktigt nyfiken och tycker att det vore intressant att få veta hur en "vanlig" väljare tycker och tänker, en väljare som inte har något uppdrag för SD utan som bara bestämt sig för att ta deras valsedel.

Katarina Erlingson skriver vidare att hon själv inte tror att du som SD-väljare hatar invandrare utan att du möjligen är orolig för att det har blivit för många och att du tror att gängkriminalitet och våldsbrott beror på det. Katarina Erlingson tror inte heller att du som SD-väljare inte vill se att det finns klimatförändringar och att det finns en entydig forskning om detta – men att du kanske är mer orolig för ökade el- och drivmedelspriser för egen del? Men, undrar hon, varför röstade du då i så fall inte på Moderaterna?

I sanning en undran som är lite märklig eftersom Katarina Erlingson i en föregående krönika påstått att Moderaterna radikaliserats så till den grad att partiet numera utgörs av ett gäng ryggradslösa maktgalna strebrar! Hur var det med den lugna och sansade diskussionen som Katarina Erlingson efterfrågar i sin nu aktuella ledarkrönika?

Tilläggas skall att Katarina Erlingson också undrar varför du som SD-väjare bortser från att två namngivna SD-företrädare skriver obehagliga saker på Twitter och också från rubriker om att vissa är nazister.

Om nu Katarina Erlingson verkligen vill veta varför så många röstade på SD vill jag rekommendera henne att läsa Peter Hjörnes ledare i söndagens Göteborgs-Posten (den 18 september). Jag citerar delar av denna ledare:

"Man kan analysera valresultatet och SD:s framgångar på olika sätt. Den enskilt viktigaste förklaringen handlar om lyhördhet. Jimmie Åkessons beskrivning av Sveriges problem stämde överens med vad allt fler människor tyckte sig se men de kände inte att deras oro togs på allvar eller bemöttes med respekt av de etablerade partierna eller av det mediala etablissemanget. Den inte sällan hysteriska och oproportionerliga skräckpropagandan har SD-väljare inte lyssnat till. Inte för att de är historiskt blinda, rasistiska eller outbildade, vilket många SD-varnare har gjort gällande, utan för att de inte trott på skräckbilderna. I SD fann väljarna ett parti som var lyhört och som konsekvent och envist, år ut och år in, drivit några av de frågor som svenskarna rankar som viktigast - invandring, integration och brott och straff. Det gav en trovärdighet som inte andra partier fick, när de på senare tid närmat sig SD i dessa frågor. Därför röstade var femte svensk på SD".

Var så god Katarina Erlingson! Lugnt och sansat!

Per Strömberg

PS. Vilket parti som jag själv röstade på är en valhemlighet

LÄS OCKSÅ: Varför röstade du på Sverigedemokraterna?

LÄS OCKSÅ: Många förlorare – och många vinnare!