Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Erik Hellsborn (SD) och Andreas Havasi (SD). Bild: Annika Karlbom

Ett svek mot en sårbar grupp ungdomar

SD var det enda partiet som röstade nej till de nya riktlinjerna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Barn måste få vara som de är"

Hur ska samhället agera om en person med anorexi säger sig vara överviktig? Ska vi acceptera denna självbild, och uppmuntra personen att svälta sig ytterligare? Eller ska vi hjälpa personen att bli av med sin felaktiga självbild, och försöka få denne att må bättre?

Hur ska vi agera om en person med psykos tror sig vara förföljd? Aktivt spela med i den felaktiga föreställningen, eller hjälpa personen att inse att det inte är någon som är ute efter denne?

Svaren kan tyckas uppenbara, men när vi ser hur så kallad könsdysfori bemöts i dag är det inte självklart. Könsdysfori är för den som inte vet, en diagnos där en person upplever sig vara av annat kön än det man fötts som. Genom utbredningen av genusideologi inom svensk politik så framförs nu krav på att samhället aktivt ska uppmuntra berörda personer självbild, nu senast här i Varberg, genom nya riktlinjer inom kultur-och fritidsförvaltningen.

Detta kan kanske tyckas harmlöst vid en första anblick, men är i själva verket ett enormt svek. De unga flickor och pojkar det handlar mår i regel mycket dåligt. Och medan den som lider av anorexi eller psykos kan räkna med att samhället gör vad som krävs för att hjälpa, även om det kanske inte uppskattas just då, så har den som lider av könsdysfori inte samma tur. Dessa kastas under bussen, i en akt av missriktad välmening. Och tyvärr blir samhällets svek bara större i takt med att dessa ungdomar växer upp. Genom medicinering och kirurgi tillhandahålls behandling där kropparna ska ”fixas” för att bättre matcha det upplevda könet. Vi manipulerar och skär sönder helt friska kroppar, för att behandla personer som mår dåligt psykiskt. Ofta på ett sätt som är omöjligt att göra ogjort i framtiden. Detta borde vara lika otänkbart som att amputera ett ben för att behandla huvudvärk, men det är här vi befinner oss idag.

Vi kan inte betrakta detta som mindre än ett av vår generations största svek, riktat mot en mycket sårbar grupp ungdomar. På senaste fullmäktige var Sverigedemokraterna ensamma om att rösta nej till de nya riktlinjerna. Kristdemokraterna lade ned sina röster. Vi tolkar det som att partiets företrädare nog vet hur fel beslutet var, men att man för att hålla ihop Allianssamarbetet inte vågar stöta sig med Centerpartiet och Liberalerna, som båda ivrigt drivit på denna fråga. Vilket är beklagligt, alla goda krafter behövs för att mota tillbaka denna destruktiva utveckling.

Erik Hellsborn (SD)

Varberg

Andreas Havasi (SD)

Varberg