Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett oförskämt slöseri med våra skattepengar kallar insändarskribenterna nedläggningen av arbetsförmedlingskontor. Bild: Jessica Gow/TT
Ett oförskämt slöseri med våra skattepengar kallar insändarskribenterna nedläggningen av arbetsförmedlingskontor. Bild: Jessica Gow/TT

Ett oförskämt slöseri med våra skattepengar

Nedmonteringen av Arbetsförmedlingen slår mot de som har det tuffast.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Arbetslösa används som ett slagträ mot regeringen"

Kungsbacka, Falkenberg, Hylte och Laholm blir av med sina lokala arbetsförmedlingskontor som en effekt av M och KD:s budget. Regeringen och deras samarbetspartier säger sig vara kritiska till nedläggningarna och vill nu se över var och hur man kan ersätta de kontor som läggs ned. Samtidigt har man kommit överens om att ”reformera Arbetsförmedlingen i grunden” – vilket brukar betyda privatiseringar. De privata aktörerna tenderar att följa pengarna vilket innebär sämre service för arbetslösa på landsbygd.

Vi anser att nedmonteringen av Arbetsförmedlingen är ett fult försök att avskaffa en arbetsmarknadspolitik där arbetslöshet inte bara är individens utan också samhällets ansvar. EU-kommissionen rapporterade nyss att den svenska arbetsmarknaden fungerar bättre än på många andra ställen och att vår arbetsförmedling har en viktig del i det. Nedmontering följt av privatisering har vi sett många gånger förut. Först utsätts fungerande allmän verksamhet för sämre villkor och minskade resurser, sedan pekas verksamheten ut som undermålig och allmänhetens förtroende minskar. Då öppnas dörren för privata bolag som släpps in för att sko sig på våra skattemedel. Särskilt arbetssökande i utsatta grupper får sämre förutsättningar då de har svårare att ta sig till ett kontor i en annan kommun och kan ha svårare med tillgång till digitala tjänster. Det är grupper som våra kommuner och vår region konstaterat att vi vill bli bättre på att få i arbete för att möta ökade behov som kommer med en åldrande befolkning.

Att lägga ner Arbetsförmedlingens kontor är att svek mot de med sämst förutsättningar men också en käpp i hjulet för hela Hallands utveckling. Det är även ett oförskämt slöseri med våra skattepengar som istället behöver satsas på vår gemensamma välfärd.

Jon Thorbjörnson (V)

riksdagsledamot Vänsterpartiet Halland

Agnes Hulthén (V)

gruppledare Vänsterpartiet Region Halland

Lisa Mogren (V)

gruppledare Vänsterpartiet Hylte

Maria Rasmussen (V)

gruppledare Vänsterpartiet Kungsbacka

Mikael Hallberg (V)

gruppledare Vänsterpartiet Falkenberg

LÄS MER: Fyra av sex halländska AF kontor föreslås stängas

LÄS MER: "Beslutet är katastrof för arbetssökande"