Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att bygga ett nytt vackert museum i Varberg för att där samla Varbergsskolans verk skulle kunna bli ett storslaget resmål för den konstintresserade, skriver insändarskribenten. Bild: Dick Gillberg
Att bygga ett nytt vackert museum i Varberg för att där samla Varbergsskolans verk skulle kunna bli ett storslaget resmål för den konstintresserade, skriver insändarskribenten. Bild: Dick Gillberg

Ett museum för Varbergsskolan kan ta över efter färjan

Det är dags att än en gång sätta Varberg på konstkartan.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I Region Hallands kulturplan fastslås som mål att Halland ska bli en av landets mest attraktiva konstregioner.

Varberg vill profilera sig som Västkustens kreativa mittpunkt. Det innebär att kommunen också borde etablera sig som resmål med konsten som reseanledning.

Samtidigt finns en tom plats i hamnen efterlämnad av Stenaterminalen; det som kallas Hooken.

Att bygga ett nytt vackert museum i Varberg för att där samla Varbergsskolans verk skulle kunna bli ett storslaget resmål för den konstintresserade. Om det funnes möjlighet att förlägga det vid havet, i hamnen i anslutning till den nya stadsdelen Västerport skulle det kunna bli ett fantastiskt besöksmål.

Mellan åren 1893 och 1896 levde och verkade de tre svenska konstnärerna Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström med sina familjer i Varberg. Denna konstnärskoloni kom att kallas Varbergsskolan. I Varberg kom de tre att förändra sitt sätt att måla. Tillsammans bildade de en ny stil – en skola – som bidrog till förnyelsen av den samtida nationella konsten. I sekelskiftets nationalromantiska anda utvecklade de ett stämningsfyllt landskapsmåleri.

Trots att detta en gång satte Varberg på konstkartan finns idag inte mycket kvar i staden som vittnar om deras arbete och mycket välkända verk. Visserligen finns det några undanskymda rum avsatta på Hallands kulturhistoriska museum i Varberg med några av Varbergsskolans verk, men det är just nu stängt för ombyggnad.

Det borde vara möjligt att skaffa hit fler verk av de berömda konstnärerna. T ex. genom att andra museer i landet som äger verk av dem deponerar tavlor här. Eller om det finns möjlighet att finansiera inköp av fler av deras verk till museet så att man kan få en mer komplett bild av Varbergsskolans verk.

Om det är möjligt att uppföra en museibyggnad på Hooken skulle detta bli en enastående placering för ett sådant museum. I museet bör då också rymmas salar för temporära utställningar av nutida konstnärer samt en attraktiv restaurang för besökare.

Ingela Svenson (V)

ledamot i fullmäktige och ersättare i kultur och fritidsnämnden