Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten ifrågasätter om det verkligen finns så många rödlistade, sandlevande insekter i Grimsholmen och Vesslunda-Långasand. Bild: Håkan Johansson
Insändarskribenten ifrågasätter om det verkligen finns så många rödlistade, sandlevande insekter i Grimsholmen och Vesslunda-Långasand. Bild: Håkan Johansson

Ett långt avstånd för en liten insekt

Finns det verkligen så många?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”En viktig naturvård i Grimsholmens naturreservat

Andreas Eliasson har bemött mina tidigare synpunkter ang ”vresrosmassakern” på Grimsholmen. Han anser att eftersom ”det finns över 40 rödlistade, sandlevande insekter etablerade i Ringsegård och i Vesslunda-Långasand blir det naturligt att koppla ihop dessa områden med Grimsholmens naturreservat”.

För det första ifrågasätter jag om det verkligen finns så många rödlistade, sandlevande insekter i båda dessa områden. Kan jag få veta bara hälften av dessa insekters namn?

För det andra är det ganska långt avstånd för en liten insekt mellan Grimsholmen och Ringsegård/Vesslunda/Långasand. Har de aktuella rödlistade insekterna funnits på Grimsholmen innan de förhatliga vresrosona tog ”överhanden”?

För det tredje: Är det verkligen så att om man inte gräver upp vresrosorna på Grimsholmen ”så minskar vår mat på bordet med upp till en tredjedel” i synnerhet som det ju inte finns så många stora, ”matproducerande” åkrar i Grimsholmens omedelbara närhet. Man skall nog inte heller överskatta de sandlevande insekternas betydelse i detta avseende, humlor och bin är betydligt viktigare pollinatörer.

Om besökare på Grimsholmen bäst gillar ”öppna sandytor” eller en biotop även med blommande vresrosor, där man på hösten kan plocka C-vitaminrika nypon, vet jag inte, jag kan bara gissa.

Göran L