Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elbilar är säkert bra men de är inte färdigutvecklade, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Elbilar är säkert bra men de är inte färdigutvecklade, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ett förslag för klimatet

Elproduktionen måste drastiskt ökas.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Sluta med fossilt bränsle

16 oktober skriver Mikael Rosén i HN att vi ska sluta med fossilt bränsle. Jag håller med honom men har en lite annorlunda syn.

Miljöpartiet har tagit fram 224 klimatförslag. Jag har läst de tio viktigaste förslagen, publicerade i SvD den 12 oktober. Jag ska inte värdera förslagen men jag saknar ett förslag som borde finnas med främst bland de tio:

Alla vurmar för elbilar, batteridrivna. Elbilar är säkert bra men de är inte färdigutvecklade. Ett teknikskifte är bara i sin början och den infrastruktur som behövs är knappt påbörjad. Hur ska t.ex. de som bor i flerfamiljshus ladda sina elbilar, det kommer nog med tiden men det dröjer.

Vår nuvarande fossildrivna fordonspark med tillhörande infrastruktur är förfinad genom åren och fungerar mycket bra. Det är ett mycket stort kapital som vi inte bara kan skrota/kasta i sjön.

Biltillverkaren Porsche skall starta en fabrik i södra Sydamerika för att suga koldioxid ur luften, omvandla den till metanol som sedan förfinas till bensin. Den koldioxid som bildas vid förbränningen har alltså tagits ur luften. Vi har redan metanoltillverkning i Sverige. Hade våra politiker behagat lyssna på miljökämpen Björn Gillberg hade vi redan haft en så stor metanolproduktion att vi kunnat slopa en stor del av vår oljeimport. Det krävs el för fossilfri metanolproduktion. Oavsett om vi satsar bara på elbilar eller tillverkar fossilfri bensin måste vi drastiskt öka vår elproduktion.

Följer inte MP teknikutvecklingen eller har man tjurigt låst sig vid batteridrift. Mitt upprop: Sätt fart på metanoltillverkning inklusive förfining.

Jag hämtar min information från tidskriften Ny teknik.

Carl Dalin

teknik- och klimatintresserad pensionär