Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Ett välfungerande och robust EU är garanten för ett starkt och tryggt Sverige. Bild: VADIM GHIRDA
Ett välfungerande och robust EU är garanten för ett starkt och tryggt Sverige. Bild: VADIM GHIRDA

Ett Europa för klimat, miljö och säkerhet – ett förnyat Europa!

Vi liberaler är Europavänner.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Samarbete – inte superstat!"

Tack vare Europeiska unionen har vi allt ifrån de bästa livsmedlen till de högsta klimatkraven i världen. Vi liberaler är Europavänner för att när vi européer samarbetar åstadkommer vi mest och när vi inte samarbetar skapas friktion som genom historien lett till förödelse. Det är bara att åka till krigsgravarna på kontinenten och se alla tusentals kors. Samarbete i Europa har än så länge inte lett till friktion, det är en villfarelse.

Om KD skulle prata om Europas historia med sina kristdemokratiska kollegor i Frankrike, Tyskland eller Luxemburg så skulle de med all sannolikhet berätta om sina föräldrar eller mor- och farföräldrar som dog i krigen. Det är anledningen till att kommissionens ordförande Juncker är för samarbete och inte för lagom. Det ter sig väldigt märkligt när KD kritiserar Juncker då det är ert parti som valt honom till ordförande för EU-kommissionen. KD är ju del av samma konservativa partigrupp EPP. Varför har KD valt en ordförande som för en politik som ni menar skapar friktion mellan Europas länder?

Uttrycket superstat är ett förlegat sätt att beskriva KD:s EU-skepticism. Ett välfungerande och robust EU är garanten för ett starkt och tryggt Sverige och skyddar likväl den svenska nationen mot yttre hot i den globala eran. Instämmer med Carl Bildts kritik emot KD:s EU-lagom, att säga att starka krafter vill att EU ska bli en enda stat är populism. KD:s nya lagompolitik är uppenbarligen en kompromiss med er EU-skeptiska falang. Men frågan är om inte denna nya politik hör hemma i ECR-gruppen i EU-parlamentet? Det vill säga i den grupp där SD ingår. Den politik som KD nu valt att föra på EU-området är påfallande lik den som det konservativa partiet i Storbritannien fört och som lett till Brexitkatastrofen. Är det KD:s plan för Sverige?

Anledningen till att EU samarbetar på fler områden än tidigare är att det finns ett behov av samarbete. Medlemsstaterna löser inte utmaningarna på egen hand i en allt mer globaliserad värld. Det är naivt att tro att Sverige självt kan hävda sig i den globala världen. I ett sammansvetsat Europa behövs en ministandard för välfärden för att unionen ska hålla ihop socialt så att människor t.ex. inte ska behöva tigga. Det tycker vi är grundläggande.

Liberalerna vill inte ha lagom med fred, lagom med välstånd eller lagom med klimatsamarbete. Vi vill ha mesta möjliga fred, välstånd och klimatsamarbete. Vi säger ja till klimat, miljö, säkerhet och ett Europa som står upp för dina friheter.

Rösta för ett förnyat Europa den 26 maj!

Filip Zackrisson (L)

kandidat till Europaparlamentet från Varberg