Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Stadsbyggnadsprogrammet utgör en nödvändig åtstramning av reglerna för Varbergs utveckling, skriver Hembygdsföreningen Gamla Varberg. Bild: Annika Karlbom

Ett bra stadsbyggnadsprogram, men….

Den sprudlande entusiasmen på politisk nivå för detta väsensfrämmande inslag är svårbegriplig.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Just nu läggs sista hand vid ett stadsbyggnadsprogram för Varberg. Det är på tiden. Ett sådant program finns det ett överhängande behov av. Gamla Varberg har i sitt remissvar ställt sig positiv till programmets allmänna inriktning där det betonas att Varberg ska utvecklas så att stadens identitet behålls och ny bebyggelse anpassas till den befintliga. Programmet bromsar delvis ambitionerna i förtätningsstrategin.

Anpassning kan förefalla som en självklarhet men det har inte varit så fram till nu. Hade programmet funnits innan Lorensbergsmassivet, Malmgatan m fl kolossalprojekt alldeles intill den gamla stadskärnan, släpptes fram, så hade vi sluppit dem. Det tolvvåningshotell, som man dessutom vill bygga på, som planeras i Västerport strider också på ett flagrant sätt mot dna-tanken. Den sprudlande entusiasmen på politisk nivå för detta väsensfrämmande inslag är svårbegriplig. Vad anpassas hotellet till? De gamla silor som en gång stod där?

Gamla Varberg tycker också att det är tilltalande med kravet på god arkitektur. Varberg har ju ingen arkitekturpolicy men om byggnadsnämnden nu följer stadsbyggnadsprogrammet kan det fungera på likartat sätt. Det skulle skona oss från de gängse glas- och betongkartonger som exploatörerna är så förtjusta i. Överhuvudtaget bör kommunen styra utvecklingen mera kraftfullt. Stadsbyggnadsprogrammet kan då bli ett bra verktyg

Kulturminnena ska beaktas, heter det vidare. Det är verkligen grundläggande. Man ska inte offra kulturminnen för att lösa tillfälliga problem som bostadsbristen. Nya hus ska stå i hundra år.

Stadsbyggnadsprogrammet utgör en nödvändig åtstramning av reglerna för Varbergs utveckling, en bergspredikan för beslutsfattarna. Återstår att se om byggnadsnämndens politiker har kraft och vilja att hävda programmets principer när det blir tal om detaljplaner och bygglov.

Hembygdsföreningen Gamla Varberg

Styrelsen