Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur många papperslösa som finns vet ingen, men rapporter från hjälporganisationer och forskning talar om att skuggssamhället finns i princip över hela Sverige, skriver insändarskribenten. Bild: Gorm Kallestad
Hur många papperslösa som finns vet ingen, men rapporter från hjälporganisationer och forskning talar om att skuggssamhället finns i princip över hela Sverige, skriver insändarskribenten. Bild: Gorm Kallestad

Ett bra första steg att avskaffa papperslösas förmåner

Offentligt anställda har redan skyldighet att polisanmäla brott.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Vårdpersonal och lärare ska inte vara angivare”

Nej Christoffer Bergenblock, de som du kallar för ”papperslösa flyktingar”, är bara en relativt liten del av det skuggsamhälle som har vuxit lavinartat i Sverige.

De andra kategorierna av papperslösa är svartarbetare, prostituerade, tiggare, narkotikasmugglare och andra kriminella, etc. Många är offer för trafficking. Enligt en forskning från Rättssociologiska institutitionen kan det i Sverige finnas upp till 20 000 svartarbetare bara från Uzbekistan. Hur många papperslösa som finns vet ingen, men rapporter från hjälporganisationer och forskning talar om att skuggssamhället finns i princip över hela Sverige.

Den stora majoriteten papperslösa lever under mycket svåra förhållanden.

Av denna anledning är Sveriges ”generösa” praxis att erbjuda dessa människor sjukvård och skolgång, ett obegripligt slag i luften. Bostadslösa föräldrar som bor inneboende hos landsmän i överbefolkade lägenheter och som kan tvingas flytta då och då till andra tillfälliga boenden, har sällan möjlighet eller ork att skicka barnen till skolan.

Situationen är svår för alla! För de som lever i skuggsamhället, för Sveriges ekonomi som förlorar skatteintäkter på grund av svartarbetare, för samhället i övrigt på grund av ökad kriminalitet.

Alla som kan vara med och sanera landet från dessa enorma problem ska, genom lagstiftning, bli skyldiga att bidra till saneringen. Offentligt anställda har redan skyldighet att polisanmäla brott och misstanke om brott i vissa fall. De vanligaste anmälningar gäller hot och våld, trakasserier mot personal och politiker, bedrägerier och bidragsfusk. Att uppehålla sig i Sverige utan tillstånd är olagligt vilket innebär att offentligt anställda som kommer i kontakt med papperslösa ska åläggas skyldigheten att anmäla även denna typen av brott. Land ska med lag byggas.

Ett bra första steg vore att regeringen avskaffar papperslösas förmåner.

Mircea Nitescu (M)