Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har lagt konkreta förslag till förbättringar, skriver Ingemar Ericsson (24:7). Bild: Annika Karlbom
Vi har lagt konkreta förslag till förbättringar, skriver Ingemar Ericsson (24:7). Bild: Annika Karlbom

Ett bättre Varberg kräver demokrati

Det enda M gör är att titta ner och spara in på kärnverksamheten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Lyft blicken för ett ännu bättre Varberg”, ”Avgifterna höjs för att få en ekonomi i balans” och”Vi är inte ett remissorgan idag”

Johan Sigurdsson (M) säger sig vilja lyfta blicken. Det har du dock inte lyckats med hittills. För det enda M gör är att titta ner och spara in på kärnverksamheten.

Ni vill höja avgiften för hemtjänst och trygghetslarm och stänga äldreboende. Här lägger ni er energi. Men ni vill inte höja blicken och spara in på den allt mer svällande administrationen.

Och gällande skattebetalarna? Vad tror ni de vill ha? 50 administratörer som skapar mätvärden eller 50 undersköterskor som har tid över till omsorgstagarna, skattebetalarnas anhöriga?

Du undrar över våra konkreta besparingsförslag. De har jag redan dragit på nämndens möten, men jag kan säga det igen: Om de 57 enhetscheferna inom socialförvaltningen går in och jobbar deltid som undersköterskor (vilket de gjorde förr) då skapar vi 28,5 nya underskötersketjänster samt sparar in c:a 28,5 miljoner. Börja så.

Jag häpnar Johan när du påstår att mina små initiativärenden (bland annat p-tillstånd till personal inom hemtjänst för att slippa p-böter, och ge omsorgspersonalen fria arbetsskor) kostar ”enorma” belopp att utreda. Det verkar som om batteriet helt tagit slut i din miniräknare.

Och undersköterskorna protesterar mot urusla villkor som ständigt blir allt sämre. Inte heller här höjer du någon blick för att förändra.

Vi har lagt konkreta förslag till förbättringar: innan beslut tas ska problembilden presenterad för personalen. Först efter gemensam diskussion tas besluten. Så vill vi stärka demokratin. Du tycks vara nöjd med en enda tjänsteman i toppen som i princip styr hela verksamheten själv.

En helt annan skribent påpekade, helt riktigt, att Kommunala Tillgänglighetsrådets Referensgrupp har dialogmöten med socialförvaltningen, men inte är remissinstans.

Därför höjer vi på blicken även i denna fråga och lämnar in ett initiativärende (motion) till Socialnämnden att KTRR ska bli remissinstans till Socialnämnden och förvaltning, samt ha närvaro- och yttranderätt på Socialnämndens möte.

Så vill vi stärka demokratin.

Ingemar Ericsson (24:7)

ledamot i kommunfullmäktige och socialnämnden