Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden är från München under årets pridevecka. Bild: Lino Mirgeler
Bilden är från München under årets pridevecka. Bild: Lino Mirgeler

Ett annorlunda Pride

Friheten att älska och leva sitt eget liv är grunden i ett liberalt samhälle och en naturlighet för oss Moderater.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Pride blir annorlunda iår. Nu skulle Stockholm Pride startat men Coronakrisen tvingar oss att fira, markera och uppmuntra på nya sätt. Det är viktigare i år än någonsin. Världen har förändrats och HBTQ-personer möter motstånd och diskriminering i fler länder idag än bara för ett halvår sedan.

Som individer är vi enskilda människor men även medborgare i ett demokratiskt samhälle. Vi Moderater står för yttrandefrihet, religionsfrihet, jämlikhet och rätten att älska vem vi vill på vilket sätt vi vill. Allt under det paraply som lagen sätter.

”Att känna sig accepterad och trygg i vardagen är något vi alla vill kunna göra. Att gå in i en affär, restaurang eller ett café som skyltar med regnbågsflaggan gör att jag alltid känner mig mer avslappnad och accepterad precis för den jag är. Flaggan blir en symbol för trygghet och samhällsgemenskap för mig som HBTQ-person” säger Kim Nilsson.

Det finns de som anser att Pride och regnbågsflaggan är ett vänsterpåfund. Vi menar det är båda ytterst opolitiska symboler som tyvärr fortsatt behövs. Den frihet som sägs finnas för varje individ i vårt land är inte självklar. Dagligen drabbas HBTQ-personer av glåpord, diskriminering och våld. Detta för att de inte passar in i normen för vad som i vissa kretsar anses ”rätt”, trots att det juridiskt sätt inte får förekomma diskriminering.

”Man glömmer aldrig den första Pride man deltog i och för mig fick det deltagandet till följd att jag ännu mer rakryggat började leva öppet. Pride är viktigt för individens frihet och får inte låtas begränsas av dem som inte vill tillåta denna frihet för alla, som t.ex. extremvänstern”, säger Marcus Sköld.

Att under Pride-firande på ett publikt sätt gemensamt visa att det är okej att få vara sig själv är en fantastisk rättighet. Det finns inget gladare och finare än att tillsammans med andra partier, visa att vi alla står för samma sak. Vi kan politiskt vara oense i många frågor men i det här är vi enade.

Alexandra Ward Slotte säger "För mig brukade Pride vara den veckan på året jag vågade vara mig själv. Efter ett par år av Pride firanden vågade jag till slut komma ut offentligt inför alla."

Regnbågsflaggan togs fram på 70-talet för att ersätta nazisternas rosa triangel som tidigare var symbolen som användes bland homo, bi och transsexuella. Flaggan är en symbol som står för stolthet, mångfald och respekt för andra människor. Det har blivit symbolen som naturligt används vid Pride-firanden med den fungerar också som en trygghet för att kunna vara och uttrycka sitt sanna jag i samhället. Vi kan bara beklaga att det finns kommuner som väljer att se denna flagga som ett politiskt påfund.

Friheten att älska och leva sitt eget liv är grunden i ett liberalt samhälle och en naturlighet för oss Moderater. Regnbågsflaggan ska användas och påminna om att vi är Sverige sanna frihetsrörelse.

Öppna Moderater fortsätter att stå för öppenhet, jämlikhet och individens frihet. Pride och regnbågsflaggan är vår fest och fana.

Pride och regnbågsflaggan behövs!

Kim Nilsson

Förbundsordförande Öppna Moderater

Alexandra Ward Slotte och Markus Sköld

Ledamöter i förbundsstyrelsen för Öppna Moderater