Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu blir det t ex möjligt att servera öl eller vin vid olika besöksmål utan att det måste finnas ett restaurangkök, skriver insändarskribenterna. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Nu blir det t ex möjligt att servera öl eller vin vid olika besöksmål utan att det måste finnas ett restaurangkök, skriver insändarskribenterna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

En vinst för besöksnäringen

Det är inte rimligt att ett serveringsställe måste ha ett kök för att kunna servera alkohol.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Helt nyligen har en majoritet i riksdagen ställt sig bakom Centerpartiets förslag om att ta bort kravet på matservering för att få alkoholtillstånd. Detta är en stor vinst för besöksnäringen. Dagens regelverk skapar onödigt mycket regelkrångel och gör det svårare för företagande utan att alkoholkonsumtionen minskas. Det är inte rimligt att ett serveringsställe måste ha ett kök för att kunna servera alkohol och det är skönt att denna rest från förbudstiden nu försvinner. Nu ligger det i regeringens knä att genomföra riksdagens beslut.

Sverige får nu en modern lagstiftning som gör det enklare för företag och som samtidigt är mer begriplig för såväl företagare som för konsumenter.

En viktig del i besöksnäringens utveckling är att erbjuda upplevelser av olika slag. Genom att ta bort kravet på matservering för alkoholtillstånd stärker vi besöksnäringens konkurrenskraft vilket gynnar nya former av företagande. För den viktiga besöksnäringen i Halland betyder detta extra mycket. Nu blir det t ex möjligt att servera öl eller vin vid olika besöksmål utan att det måste finnas ett restaurangkök.

Centerpartiet vill fortsätta underlätta och ta bort regelkrångel så att det blir lättare att driva företag och fler kan få jobb.

Mari-Louise Wernersson (C)

riksdagskandidat Centerpartiet Halland

Peter Helander (C)

riksdagsledamot