Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturminister Amanda Lind (MP). Bild: Thomas Johansson/TT
Kulturminister Amanda Lind (MP). Bild: Thomas Johansson/TT

En viktig minister för kulturens utveckling

Alla ska med!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi nåddes av glädjande besked att operasäsongen ska löpa på som planerat. Carmen visades som planerat i lördags. Publiken hade samma åldersstruktur som tidigare men vi var fler än vanligt, jag vågar påstå det var publikrekord för den här säsongen.

Carmen var en strålande föreställning. Alla som väljes ut att stå på Mets scen är mycket skicklig vad gäller det vokala och tekniska. Denna föreställning gav dessutom prov på teater, rollgestaltning och scenisk framställning av högsta klass. Ett verkligt plus i kanten!

Birgit Nilsson, Jussi Björling, ABBA, Avici, ja många fler har varit svenska kulturambassadörer enligt mångas uppfattning. Varje gång jag kommer till Stockholm går jag till Stampen, Nalens arvtagare. I kväll onsdag ges i ettan Helt lyriskt, ett program som kombinerar lyrik och poesi med nyskapade visor, framförda av kända vissångare. Svensk litteratur har fortfarande världsrykte trots Svenska akademien. Svensk film har också världsrykte, även bortsett från Bergman.

Härom kvällen samtalade Börje Salming och Gunde Svan i rutan, två giganter i sina grenar under många år. Många svenska företrädare finns på House of fame i olika genrer och otaligt många fler bär svenska färger oavsett hudfärg, dialekt, ursprung, religion, sexuell läggning och kön.

Vi har fått en ny kulturminister. En post som tittas på lite över axeln. Enligt min uppfattning en av mest ansvariga för ett rikt kulturliv i Sverige. För utveckling av bibliotek och kulturskolor, museer och teatrar, biografer och konsertlokaler samt idrottsskolor och föreningsbidrag runt om i landet. Alla ska med! Alla ska ha möjlighet delta i kulturskolan, vars avgifter helst borde skrotas. Det är där grunden läggs.

Vår nya minister för kultur och idrott år ung, verkar engagerad, positiv och nyfiken. Det bådar gott. Hon ska få visa vad hon kan. Hon måste ha helikopterperspektiv och förstånd och omdöme att välja rätt av alla förslag och utredningar hon får på sitt bord.

Alf Hjertström

LÄS MER: Opera får inte nedklassas som finkultur!

LÄS MER: Youtube och La Traviata kan få unga att testa opera