Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vi behöver olika typer av gröna partier som kan inverka på lagar och regler som ger marknaden tydliga incitament att minska utsläppen. Bild: Hasse Holmberg / TT

En marknadsliberal tillväxt räddar ej klimatet

Snacka om att skjuta sig i foten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren "Klimat och liberalism, en kärlekshistoria. Del I: Tillväxt"

I HN-ledaren 27/12 görs gällande att en marknadsliberal tillväxt skulle vara lösningen på planetens klimatproblem. Var finns bevisen för detta? Ledaren påpekar att en ökad tillväxt leder till en ökad konsumtion. Det är just denna konsumtionsökning som har försatt oss i det läge vi nu befinner oss. Tillväxtkurvor gällande den globala ekonomin och CO2-utsläppskurvor visar liknande trender. De senaste ca 20 åren med god global tillväxt (global BNP har ökat med över 150%) har inneburit en ökning med nästan 25% av CO2-utsläppen per capita. I absoluta tal är utsläppsökningen 50%. I en liberal marknad med svag politisk styrning, som råder i ett globalt perspektiv, så blir en ökad ekonomisk tillväxt som en gaspedal på just CO2-utsläppen.

I mer utvecklade länder där staten (t ex via inverkan av olika gröna partier) har satt press på marknaden med ekonomiska styrmedel och regleringar så finns däremot en utveckling där ökad ekonomisk tillväxt ändå kan leda till minskade utsläpp. Åtminstone i de egna länderna. Det kluriga är att det samtidigt rör sig om en slags export av utsläpp genom att en hel del varor som genererar utsläpp importeras från utvecklingsländer som därmed får högre utsläppsnivåer.

För att komma till rätta med problemen behövs en mycket tydlig styrning på statlig och mellanstatlig nivå. Och för att detta ska hända så behövs olika typer av gröna partier som kan inverka på lagar och regler som ger marknaden tydliga incitament att minska utsläppen. Inget pekar på att en liberal marknad själv skulle prissätta jordens ekosystem till dess rätta värde. Snarare har ju ekosystemen betraktats som något man ska tjäna pengar på till varje pris!

Vi har nu i vårt land begåvats med en budget, framröstad av partier på högerkanten och framsläppt av sådana som kallar sig liberala, som innebär avsevärt mindre satsningar på olika klimat- och miljöåtgärder. Dessutom vill man slopa flygskatten och minska skatten på diesel i jord- och skogsbruk. Snacka om att skjuta sig i foten.

Glenn Wahle