Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 2009-04-07Räknebok. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX / Kod 30082** OUT DN (även arkiv) ** Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT

En mörk fläck över Falkenbergs skolpolitik

Skattebetalarna, elever och föräldrar de verkliga förlorarna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Sveriges offentliga instansers identitet bygger på två starka pelare, den demokratiska öppenheten och den gedigna och välbeprövade förvaltningstraditionen. Medborgarna har tillgång till allmänna handlingar och har rätt att påverka beslut genom att ställa frågor och få svar, medan administrationen präglas av pedantisk noggrannhet, samarbete och kontroll.

Det finns dock undantag. ”Även solen har sina fläckar” brukar man säga för att ursäkta haverier. En sådan mörk fläck har, sedan i våras, parkerat sig över Falkenbergs kommuns skolpolitik

Den 23 april antog Barn- och utbildningsnämnden skolförvaltningens förslag till Lokalprogram. Oppositionens (C & M) yrkande på återremiss, med krav på ekonomisk utredning, avslogs genom votering. Vi protesterade offentligt i två insändare i HN (”Dagen då demokratin dog litegrann” och ”Vi kan inte acceptera en odemokratisk beslutsprocess”) mot ofullständigt beslutsunderlag samt mot allvarliga brister i den demokratiska processen.

Efter sommaruppehållet återkom förvaltningen med ett förslag om genomförandeplan av det antagna lokalprogrammet. Underlaget saknade återigen budget och ekonomiska analyser samt detaljbeskrivningar och utredningar rörande flera av delprojekten. Den enda hänvisning till ekonomin är en notis om att nödvändiga åtgärder inryms inom budgetramen om 40 Mkr. Notisen avslöjar att det finns en ekonomisk utredning men förvaltningen, med ordförandens goda minne, väljer att inte ens nämna den.

Vi yrkade på återremiss för kompletterande utredning men förlorade omröstningen med en rösts marginal.

De riktiga förlorarna är dock inte vi, förtroendevalda, utan berörda elever och deras föräldrar samt skattebetalarna som, genom detta beslut, lägger 40 miljoner kronor i ett svart hål. Pengarna kommer att disponeras efter eget tycke, och utom all möjlig kontroll, av en förvaltning och en vänsterallians vars lojalitet gentemot brukarna och respekt för den ”demokratiska öppenheten och förvaltningstraditionen” kan med fog ifrågasättas. Hänvisningar till att även solen har sina fläckar ursäktar inte uppsåtliga ageranden.

Gör om, gör rätt! är det enda vi kan kräva nu. Det finns inga juridiskt tvingande medel bakom vårt krav men förhoppningen finns att ni inser, innan det blir försent, hur fel detta blev och därför återgår till den demokratiska beslutsmodellen.

Ninni Gustavsson (M)

gruppledare Moderaterna Falkenberg

Mircea Nitescu (M)

Ragnhild Lundahl (M)

Johan Palmgren (M)