Ingela Svensson V uppkopplat fullmäktige
Ingela Svensson V uppkopplat fullmäktige Bild: Annika Karlbom

En kommunal strategi att ignorera NPF-personer?

En diagnos medför t ex inte alltid att ett barn får det stöd i skolan hen har rätt till, skriver Ingela Svensson (V).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Varbergs NPF-råd (NPF=Neuropsykiatrisk funktionsvariation) hade bjudit in företrädare för stadens politiska partier till en fikastund. Vänsterpartiet gick dit och fick lyssna till deras erfarenheter av hur Varbergs kommun hanterar, eller inte hanterar, sina skyldigheter gentemot barn och vuxna med NPF-diagnoser. Uppskakande och stötande, men inte ägnat att förvåna i en kommun med en ständigt underfinansierad socialförvaltning.

En diagnos medför t ex inte alltid att ett barn får det stöd i skolan hen har rätt till. Om barnet inte är utagerande i skolan accepteras inte alltid diagnosen. Precis som om den hjälp som skolan är skyldig att ge barnet vore till för att hjälpa skolan att hålla ordning, inte barnet.

ANNONS

Personer med NPF, samsjuklighet eller missbruk hamnar mellan stolarna när region och kommun är oeniga om vem som ska ansvara för vården. Missbruk som självmedicinering är vanligt, särskilt vid en NPF som inte diagnosticerats förrän i vuxen ålder,

Både socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen har tvingande regler om att kommunen och regionen ska upprätta en sk SIP, en samordnad individuell plan om det finns behov av att kommunens och regionens insatser samordnas. NPF-rådet anser att varken kommunen eller regionen uppfyller sina åligganden enligt lag.

Att begära en SIP kräver kunskap om hur man uttrycker sig i text, om den egna diagnosen och behov, sina egna rättigheter och vårdgivarnas skyldigheter. Detta är ett oöverstigligt hinder för många med NPF-diagnos, psykiatrisk diagnos eller samsjuklighet. Förutom mänskligt lidande med psykisk ohälsa, förlängs sjukdomstid, försvåras rehabilitering eller habilitering helt i onödan. Det innebär också en risk för NPF-personens förmåga att försörja sig själv med risk för att hamna i bidragsberoende eller i kriminalitet. Det är välkänt att en stor andel av återfallskriminella har någon form av NPF.

Men vad är då en SIP?

En SIP ska svara på frågan vem gör vad och när? Det ska det framgå:

• vilka insatser som behövs för att tillgodose individens behov

ANNONS

• vilka insatser respektive huvudman ska ansvara för

• vilka åtgärder som någon annan än kommunen eller regionen ska vidta

• vem av huvudmännen som ska ha det övergripande ansvaret för planen.

Vänsterpartiet motionerar därför om att kommunen ska anställa en SIP-samordnare för att arbeta systematiskt med att förbättra samverkan mellan olika verksamheter och fungera som en länk mellan kommun och region.

Ingela Svenson (V)

ANNONS