Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
När man ser en ko på fältet kan man tänka den köra fem mil om dagen, enligt insändarskribentens räkneexempel. 

 


 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
När man ser en ko på fältet kan man tänka den köra fem mil om dagen, enligt insändarskribentens räkneexempel. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

En ko är som att köra fem mil om dagen

Det ger en bild av vilka effekter det handlar om.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det finns självklart stora värden i betesmarker för till exempel biologisk mångfald. Men i avvägningarna kring hur vi kan motverka klimatkrisen bör vi väl också ta hänsyn till mängden växthusgaser (metan) som kor genererar/rapar? Av nyfikenhet googlade jag lite och fann att mjölkkor genererar metan motsvarande 5-10 kg koldioxid per dag (ref: "Utsläpp av växthusgaser från svenska djurstallar", KH Jeppson, 2008, Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp). Metan är en mycket starkare växthusgas än koldioxid. Detta motsvarar 2-3 liter bensin eller diesel. Som man kommer kanske fem mil på, beroende på bil. Så när man ser en ko på fältet kan man tänka den köra fem mil om dagen! Dock, mängden metan och koldioxid-balansen kan tydligen påverkas av fodrets sammansättning och effekter på betesmarkerna.

Hur man kan väga ihop alla för och nackdelar för klimatet och miljön är helt säkert mycket komplicerat och inget jag skall försöka göra. Men detta enkla räkneexempel ger i varje fall mig en bild av vilka effekter det kan handla om, jämfört till exempel med bilkörning som vi alla kan relatera till. Och miljöforskarna tycks mig vara överens om att konsumtionen av nötkött måste kraftigt reduceras (dock inte upphöra) för att vi skall ha en chans uppnå klimatmålen.

Allätare