Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vård. Risken är att patienterna inte söker för något som kunnat åtgärdas i god tid på vårdcentralen och därför hamnar på akuten med något allvarligare. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

En jämlik vård men vem betalar?

Vi behöver hjälpas åt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

De borgerliga partierna, som utgör majoriteten i Region Halland, lägger en budget med ökade avgifter och ett antal frågetecken runt effektiviseringar och besparingar. De menar att de mest utsatta inte drabbas. Utgifterna är dock kännbara för många även med högkostnadsskydd. Ett skydd som inte heller täcker allt. Avgifter för borttappade och trasiga hörapparater och tandställningar känns betydligt mer i en del familjer än i andra.

I somras kunde vi läsa om hur ärendena om obetalda patientavgifter hos Kronofogden ökar. Hur en ökning av avgifterna inom primärvården ska leda till färre besök på akuten ställer vi oss också frågande till. Risken är att patienterna inte söker för något som kunnat åtgärdas i god tid på vårdcentralen och därför hamnar på akuten med något allvarligare. I besparingskraven, som ska ge mer pengar än avgiftshöjningarna, döljer sig fler åtgärder som riskerar att slå mot utsatta grupper. Om inget görs går regionen istället back. Genom att inte höja skattesatsen har regionen satts i en knipa.

Halland ligger bra till i nationella vårdjämförelser men ojämlikheten ökar. Sverige är det industriland där inkomstskillnaderna ökat mest under de senaste 30 åren enligt OECD m fl. Glappet är stort mellan män och kvinnor och det är färre som får jobb som har funktionshinder eller är utrikesfödda. Hälso-och sjukvården kan jämna ut effekterna eller spä på dem. Ojämlikhet är orättvist och också dyrbart för samhället. De som drar kortast strå får sämre hälsa, kortare utbildning, kortare liv, färre jobb och lägre lön. Det skapar ett klassamhälle där fler får det svårare att förändra sitt och sina barns liv. Det kommer med kostnader för hela samhällsapparaten och påverkar tilliten till samhället.

Ska vi möta framtida utmaningar med färre som ska försörja fler och hotet om klimatförändringar behöver vi goda förutsättningar och hög tillit för alla hallänningar. För att uppnå det behöver vi hjälpas åt, bland annat via skattsedeln.

Agnes Hulthén (V)

Camilla Tilljander (V)

Lena Ludvigsson (V)

Svetlana Svensson (V)

Åke Andersson (V)

Anita Gidén (V)

Daniel Nilsson Brodén (V)

ledamöter och ersättare i Regionfullmäktige för Vänsterpartiet Halland