Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om en förskola i centralorten Varberg blir full, hur gör rektorerna då? undrar insändarskribenten. Bild: NTB
Om en förskola i centralorten Varberg blir full, hur gör rektorerna då? undrar insändarskribenten. Bild: NTB

En full förskola borde kunna lösas på plats

Är det bara barn på landsbygden som man kan köra runt på vägarna hur som helst?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Fullsatt förskola i Sibbarp väcker oro för bygdens framtid

Reportaget i HN den 8/10 om en fullsatt förskola i Sibbarp, där rektor flyttar bygdens barn till grannorterna, väcker inte bara oro för barnfamiljerna i bygden. De väcker oro för alla generationer som bor i Sibbarp. Förskola och skolan är navet i bygden och gör att vi som bor här verkligen får en levande landsbygd. Och som även erbjuder ett rikt föreningsliv. Skall dessa barn som bor här nekas en förskoleplats i sin egen hembygd.

De barnfamiljer som flyttat till Sibbarp kanske gjorde det av en anledning. De såg att Sibbarp hade både förskola och skola som de önskade till sina barn. Skall dessa barnfamiljer nu köra sina barn till Tvååker, Långås eller Morup som ligger 10-15 km bort för att få förskoleplats? När man nu bor någon kilometer bort eller till och med har gångavstånd till Sibbarps förskola. Om dessa barnfamiljer hade önskat en förskoleplats I Tvååker, Långås eller Morup hade man förmodligen flyttat till dessa orter och inte till Sibbarp.

Om en förskola i centralorten Varberg blir full, hur gör rektorerna då? Löser man problemet inne i Varberg eller hänvisas dessa barn till förskola i Tvååker, Veddige, Rolfstorp, eller Bua?

Är det bara barn på landsbygden som man kan köra runt på vägarna hur som helst?

Vad är problemet?

Problemet med full förskola i Sibbarp är ju inget nytt. 2016-2020 löste man det med en avdelning för femåringar i skolans lokaler. En lösning som barn och föräldrar var mycket nöjda med. Och även vi andra i Sibbarp. Då flyttade barnfamiljer hit och vi kunde fortsätta vara en levande kreativ bygd.

En tom förskola, det är ett problem.

En full förskola är inget problem. Det är något som man löser på plats. Men inte genom att frakta runt våra barn till grannorterna.

Inger Arvidsson

mamma och farmor med barn och barnbarn på Sibbarps förskola sedan starten 1987