Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det förekommer insinuationer om att vi som har de allra lägsta pensionerna har det för att vi inte har arbetat, skriver insändarskribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT
Det förekommer insinuationer om att vi som har de allra lägsta pensionerna har det för att vi inte har arbetat, skriver insändarskribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

En förolämpning att påstå att vi som har låg pension inte har arbetat

Till största delen kvinnor 70+ som har dåligt pension.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det förekommer insinuationer om att vi som har de allra lägsta pensionerna har det för att vi inte har arbetat!

För det första är det till största delen kvinnor 70+ som har så dålig pension att de inte kan leva på den. Varför? För att kvinnolönerna hittills varit ofantligt mycket lägre än männens. Dessutom har större delen av dessa kvinnor tagit hand om barnomsorgen på 70- och 80-talet därför att barnomsorgen inte var tillräckligt utbyggd och i synnerhet inte i de mindre städerna eller på landsbygden. Många av oss har jobbat och vikarierat inom äldreomsorg eller annat för att hjälpa till med försörjningen när någon anhörig kunde sköta barnen, men de regler som fanns då för pensionspoäng gav sällan något utslag för de som inte hade fast anställning. Så fort barnen klarade sig utan barnomsorg började vi arbeta, men till kvinnolön!

Dessutom råkade många kvinnor ut för skilsmässa, så att mannen som tjänat in pensionspoängen medan kvinnan tog hand om barnomsorgen försvann med sina poäng, som borde ha delats vid en skilsmässa i dessa fall.

Jag blir mycket förolämpad när man påstår att jag har dålig pension för att jag inte har arbetat och jag anser att vi har dåliga politiker som inte kan stå upp för den här gruppen och speciellt om man kallar det vänsterpolitik att ge dessa kvinnor högre pension. Vi borde få ersättning för gratis barnomsorg i form av en vettig pension.

Kvinna 70+