Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En enda jord – att leva hållbart i samklang med naturen

Det finns mycket man kan göra för att minska sin egen negativa miljöpåverkan.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Den 5 juni firas världsmiljödagen. Världsmiljödagen instiftades efter FN:s miljökonferens i Stockholm 1972 med syftet att informera om och mobilisera kring aktuella miljöfrågor. I år står Sverige värd för Världsmiljödagen.

Årets tema ”En enda jord” är detsamma som temat för den första världsmiljödagen och handlar om vikten av att leva hållbart och ställa om till grönare livsstilar. Detta både genom egna val och politiken.

I dag står vi mitt i en trippel planetär kris. Klimatförändringar, föroreningar och förlust av biodiversitet utgör tillsammans mänsklighetens och jordens största hot. Om inte dessa tre problem åtgärdas så kommer konsekvenserna att påverka kommande generationers förmåga att tillgodose sina behov.

Vi alla är medvetna om de problem som kommer att prägla framtiden och det finns mycket man kan göra som individ för att minska sin egen negativa miljöpåverkan. Genom att till exempel välja ekologiska livsmedel, undvika att flyga och konsumera mindre så gör du ett aktivt val som bidrar till att din livsstil mer hållbar. Att äta mindre kött är ett val som har positiv påverkan på dessa tre planetära kriser. Att ställa om till en grönare, mer hållbar livsstil är viktigt för planeten men har också en positiv inverkan på din egen hälsa och välbefinnande.

Varbergs FN-förening