Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En angenäm dag har gått till ända med en rik biologisk mångfald, skriver insändarskribenten.
En angenäm dag har gått till ända med en rik biologisk mångfald, skriver insändarskribenten.

En dag på landet

Mycket att njuta av.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Befinner mig vid torpet i det småskaliga kulturlandskapet i västra Småland. Sover med öppet fönster och vaknar till skogsduvans raskt hoande "o'-ue o'ue....från den närbelägna bokskogen. En koltrast sjunger från barrskogen med sin vackra melodiska stämma. Njuter under dagen av det varma badvattnet i den närbelägna sjön. Där storlommen dyker efter siklöjor och den vita näckrosen guppar i den svaga vågrörelsen. Plockar solvarma smultron vid vattenkällan där vi hämtar vårt dricksvatten.

Trädgårdssångaren underhåller från buskridån med sitt typiskt porlande behagfulla joller, som liknar svarthättans karakteristiska klara och utdragna starka flöjttoner. I skymningen går jag till mitt svampställe och hittar årets första kantareller. Flera ringduvor störs på sina nattställen i granskogen och flyger med klatsch vingslag till säkrare platser.

En råbock känner vittring och springer skällande iväg över hyggen och ungskog. Tre smålommar flyger gåslikt kacklande från en liten göl där de brukar häcka till den stora sjön som hyser vårlekande siklöja. En rödhake sjunger trots mörkret silverklart från granplanteringen. Njuter av solnedgången över trädtopparna och ser vid hemkomsten att fladdermössen lämnat sina daglegor och flyger runt torpet jagande mygg och nattfjärilar.

En angenäm dag har gått till ända med en rik biologisk mångfald som jag hoppas även kommande generationer får uppleva trots hot om klimatförändring.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen