Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nycklar. En av förberedelserna för dagen är att plocka ihop de nycklar du behöver.

En dag i hemtjänsten

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Insändare. Det kan aldrig skrivas för mycket om vården i dag. Vill upplysa allmänheten hur en dag i hemtjänsten kan se ut. Låt oss säga att du har arbetstid 07.00-16.00. Då gäller det att du är på plats ombytt och klar minst en kvart innan din arbetsdag börjar för att du ska hinna med allt du ska göra innan du åker ut och jobbar. Du ska bland annat hinna med att logga in i arbetstelefonen och se vilka kunder du ska besöka, plocka ihop nycklar, läsa rapporter om vad som eventuellt har hänt dagen innan. Du ska hinna ta en bil och skriva kör-rapport och nu i vintertid hinna skrapa rutor.

Allt det här måste du göra innan din arbetsdag egentligen har börjat för klockan 07 måste du ha börjat köra iväg om du ska hinna till den första kunden. Inte nog med det är det nästan dagligen någon i personalen som är sjuk och personalen som jobbar får täcka upp för ännu en persons schema. Då får man pussla om så gott det går, någon kund får hoppa över sin dusch, en annan sitt städ.

Du kanske bara har fem minuter hos en kund och ska vara hos nästa som bor en mil bort två minuter senare. Det finns inget spelrum för mänskliga behov! Om t ex en kund behöver gå på toa och det inte är inplanerat på ditt besök rubbar det hela ditt tidsschema och du får skäll för att du är sen hos nästa kund. Dessutom åker vi ut till privata hemtjänsters kunder på deras larm inklusive våra egna. Vi känner inte deras kunder alls och ska ändå hjälpa till när det behövs som mest. Alla dessa larm ska hinnas med utöver ett redan fullspäckat schema.

Den lilla rasten man har på 30 minuter om man har extrem tur går ut på att gå på toaletten för första gången på 5 timmar, slänga i sig maten, byta nycklar och åka igen. Sista besöket du har ligger planerat ända fram till klockan 16 då du egentligen ska få stämpla ut och gå hem. Väl hemma hoppas du att du slipper bli inbeordrad dagen efter då du är ledig.

När ska vårdyrket bli mänskligt? Förmodligen när det redan är försent. Till all personal: Ni är änglar som löser olösliga situationer.

Världens egentligen mest positiva tjej