Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Charlie Riedel

En covidskymning som döljer sanningen

På sina håll lider de ”undanstuvade”.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Covidskymning råder. Mycket är fortfarande oklart kring faran med covid-19-viruset. Men sanningen är som solen; den finns där bakom, även när det skymmer.

Folkhälsomyndigheten måste erkänna hur stolligt det blev med att rekommendera isolering för alla som fyllt 70 år. Så klart kände alla övriga lagom frihet. Det har märkts överallt. Och nu har antalet covid-19-fall ökat på grund av den olyckliga åldersfixeringen.

Från början förklarades "undanskuffandet" med en risk för överbeläggning på sjukhusen. När så inte blev fallet, lanserades kärleksfull omsorg. Tack, men denna oönskade omfamning mår bäst av att riktas mot de som bäst behöver den, inte mot alla utan urskiljning.För det gynnar ingen.

Vilket hyckleri! Alla fattar olikheterna i hälsostatus i den jättegrupp som pådyvlats social isolering. Alla utanför gruppen blir friare, om än med begreppet "lagom" framför näsan. Kanske ett munskydd också, ofta litet lagom skyddande – upp och ner, hit och dit.

På sina håll lider de "undanstuvade". De svaga har det redan svårt. Men nu riskerar de tidigare friska sin psykiska hälsa. När yttrandet "jag blir tokig" börjar realiseras blir det lika farligt som sorgligt. Litet mer av kunskap i psykologi och mänskligt beteende på flera plan hos Folkhälsomyndigheten måste till.

Prestigen måste lätta. Sikten måste klarna i covidskymningen.

Hyckleritrött