Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets socialdemokratiska budget är ett sätt att lösa regeringens samarbetsproblem och inte dagens samhällsproblem, skriver Lars Püss (M). Bild: Jari Välitalo
Årets socialdemokratiska budget är ett sätt att lösa regeringens samarbetsproblem och inte dagens samhällsproblem, skriver Lars Püss (M). Bild: Jari Välitalo

En budget ska lösa samhällsproblem, inte samarbetsproblem

För mig är det helt obegripligt att skjutningar, gängvåld, ökande otrygghet, skenande långtidsarbetslöshet och grovt missade klimatmål möts av symbolpolitik som familjevecka och plastpåseskatt, skriver Lars Puss (M).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I måndags debatterade en stolt finansminister budgeten i riksdagen, men vad har Magdalena Andersson (S) att vara så nöjd över egentligen?

Låt oss titta tillbaka på de sju år av socialdemokratiskt styre och hur samhället har utvecklats sig. För mig är det helt obegripligt att skjutningar, gängvåld, ökande otrygghet, skenande långtidsarbetslöshet och grovt missade klimatmål möts av symbolpolitik som familjevecka och plastpåseskatt.

Under socialdemokraternas regeringstid har ungdomsrånen dubblerats och långtidsarbetslösheten biter sig fast och ökar kraftigt. Sverige, som skulle ha lägst arbetslöshet i EU, leder nu ligan för de länder som har högst arbetslöshet i EU och vår arbetslöshet ökar mer än något annat land.

I dag är en befolkning som motsvarar två gånger Halland inte självförsörjd enbart i gruppen invandrare. Till det kommer alla som fastnat i långtidsarbetslösheten, där två tredjedelar inte ens har en kontakt med arbetsförmedlingen längre. Detta kostar hallänningarna enorma summor som istället kunde lagts på lärare, sjuksköterskor eller fler poliser i länet.

Årets socialdemokratiska budget är ett sätt att lösa regeringens samarbetsproblem och inte dagens samhällsproblem. Det är bedrövligt och politiken borde kunna bättre än så! Hallands företag och näringsliv har drabbats hårt av lågkonjunktur och pandemieffekter därför behövs det en budget som fokuserar på fler jobb och mindre arbetslöshet. Regeringen väljer istället att satsa 10 miljarder kronor till de som inte jobbar. Mer pengar till ledighetsveckan än på reformer för fler jobb. Bidragslinjen byggs ut och arbetslinjen monteras ner. Vi moderater vill göra tvärt om.

Regeringen föreslår en ledighetsvecka som kostar sju gånger så mycket som regeringen valt att lägga på polisen i årets budget. Vi stoppade friåret för att istället lägga mer pengar på välfärden, vi kommer göra allt vi kan för att även stoppa ledighetsveckan och lägga pengarna där de gör mer nytta – nämligen på att stoppa det grova våldet i samhället och få ner arbetslösheten.

Alla föräldrar ska kunna släppa ut sina barn i lekparken utan att riskera deras liv. Ingen förälder ska behöva begrava sitt barn för att det utsatts av gängkriminalitet eller skjutningar i samhället. Regeringens främsta uppgift är att säkerställa människors trygghet, det har regeringen inte lyckats med. Det vi ser i årets socialdemokratiska budget är mer av samma dåliga politik. Samma politik som slösar med skattebetalarnas pengar och inte tar tag i landets verkliga problem.

Just nu pågår arbetet med att lägga egna budgetmotioner i oppositionen och vi moderater är villiga att samtala med alla partier för att få en budget som löser Sveriges problem. Vi känner stolthet över Sverige och vill därför ta ansvar för hela Sverige. Sverige ska vara ett land att vara stolt över och ett land man ska vilja växa upp i. Våra förslag kommer halvera arbetslösheten på tre år, sänka kostnaden för den som anställer och innehålla förslag för att hela Sverige ska kunna växa.

Moderaterna är partiet för den som jobbar, har jobbat eller vill jobba. Vi är övertygade om att det går att få ordning på Sverige igen.

Lars Püss (M)

riksdagsledamot Halland