Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

En bekräftelse på att jag har rätt

Fossileldningen ökar när kärnkraften minskar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Sveriges vattenkraft är ett bra energilager och reglerkraft

Glenn Wahle försöker i sin insändare den 16/2 bemöta mina argument från den 2/2. Det han gör är att bekräfta att jag har rätt. Stängningen av R1/R2 och O1/O2 berodde på politiska beslut som gjorde reaktorerna olönsamma.

GW skriver vidare, apropå att oljekraftverket i Karlshamn startades i somras ”Periodvis i somras var kärnkraftsproduktionen nere i bara ca 50 procent jämfört med tidigare somrar. Inte underligt att effektreserven behövdes då”

Nej, det är tydligt att när kärnkraftselen minskar, och vindkraftverken står stilla pga att det inte blåser, då dras de fossileldade kraftverken i gång. Att vi sedan vid andra tillfällen, när vindarna är gynnsamma, har mer el än vi behöver, hjälper inte. Fossileldningen ökar när kärnkraften minskar.

GW försöker sedan insinuera att det skulle vara möjligt att vattenkraften skulle kunna balansera den ojämna vindkraften. Ja, det är delvis rätt, men det finns både en undre gräns för hur lite vatten som får släppas genom vattenkraftverken, och en övre gräns för hur stor effekt som kan produceras. Den mängd vindkraft vi har idag närmar sig gränsen för hur mycket vattenkraftverken kan balansera.

Ökar vindkraften mer kommer vi snart till den nivå där antingen vattenkraftverken måste spilla vatten vid sidan av turbinerna, eller vindkraftverken ”spilla” vind.

GW slutar med ”Det är helt enkelt billigare att importera vindkraftsel från Tyskland och Danmark när det blåser mycket där”. Jodå. Fast när vi har brist på el är det sällan vid de tidpunkter då det blåser mycket i Danmark och Tyskland, så den el som då importeras är mer sannolikt producerad i kolkraftverk.

Lars A