Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsförmedlingen behöver reformeras, men sättet det sker på nu är riktigt dåligt genomtänkt, skriver insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT
Arbetsförmedlingen behöver reformeras, men sättet det sker på nu är riktigt dåligt genomtänkt, skriver insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

En arbetsförmedling i fritt fall

Regeringen kan ju alltid försöka sig på Trumps metoder.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Man kan undra hur regeringen tänkte när den bestämde att Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form skulle avvecklas. Avveckla först och se vad som händer sedan? Oavsett vilka politiker som bär ansvaret för detta så var det inte särskilt begåvat. Det är förödande när politiska beslut tas utan att ha en susning (eller bry sig) om vad konsekvenserna blir! Folk på ”insidan” i AF vittnar om totalt kaos, sjukskrivningar, utbrändhet och psykisk ohälsa. Det sägs att det i dagsläget behöver anställas 500 nya arbetsförmedlare i landet då de kvarvarande flyr det sjunkande skeppet. Vilket resursslöseri med skattemedel och människors hälsa!

Så kommer vi till dem som drabbas hårt av experimentet – många inskrivna på AF runt om i landet. Detta verkar inte vara något större bekymmer för regeringen. Inskrivna personer på AF har en mängd skyldigheter att uppfylla, bland annat kontakt med sin handläggare och redovisa vilka arbeten de sökt. Problem uppstår när handläggarna är oanträffbara, har slutat eller sjukskrivits. Ärenden blir inte hanterade som en följd av detta.

Om kontakterna inte fungerar, så kan felaktiga besked komma att skickas till a-kassorna, som kan dra in stödet. För en del inskrivna rämnar tillvaron. Vi kanske får se allt fler som slås ut, tappar fotfästet, förlorar allt och ger upp sin tillvaro. Är det så vi vill ha det?

Regeringen kan ju alltid försöka sig på Trumps metoder för att skyla över sina tillkortakommanden: ”So far it has been a great success”. Eller hur Annie Lööf? (en av de främsta förespråkarna för förändring i AF).

Arbetsförmedlingen behöver reformeras, vilket många tycker och det skulle ha skett för flera år sedan. Men sättet det nu sker på är riktigt dåligt genomtänkt och blottar bristen på en välgrundad genomförandeplan, och det verkar vara tecken i tiden. Göra först och tänka sedan!

Ett gott råd till alldeles för många politiker: det är dags att vakna på riktigt, öppna ögonen och ta kontakt med verkligheten! Ta ert ansvar – det är detta ni är valda till!

LOR