Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi lever fortfarande i en värld fylld av sjukdom och lidande, men något förändrades för alltid på korset, skriver insändarskribenterna. Bild: Daniel Ochoa de Olza
Vi lever fortfarande i en värld fylld av sjukdom och lidande, men något förändrades för alltid på korset, skriver insändarskribenterna. Bild: Daniel Ochoa de Olza

En annorlunda påsk!

Vi lever fortfarande i en värld fylld av sjukdom och lidande, men något förändrades för alltid på korset.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

En pandemi drar fram över världen och plötsligt är inget sig likt. Många människor blir sjuka, några blir allvarligt sjuka, så sjuka att de dör. Vi tvingas att leva i karantän och isolering och det skapar oro och rädsla. Vi är rädda för att bli sjuka eller förlora jobbet. Vi är rädda för att inte orka med isolering och ensamhet. Vi är rädda för döden.

Det blir en annorlunda påsk i år men under lagren av påskharar, godisägg och färgglada fjädrar finns det en fantastisk berättelse att upptäcka. En berättelse om utsatthet, lidande och om Kärleken som övervinner döden.

Det var på många sätt en alldeles vanlig fredag. Människor förberedde sig inför helgen; lagade mat, städade, bjöd hem sina vänner. Då hördes plötsligt rop och skrän. En folkhop drog fram genom gatorna. De var på väg ut till stadens avrättningsplats. Några kriminella skulle få vad de förtjänade, mördare och bedragare dömdes till döden, men något var annorlunda denna gång. Det var andra röster längs med gatorna, en annan gråt och klagan. Människor stannade upp när hopen drog förbi. De skymtade mannen som bar sitt eget kors. De såg hans böjda rygg och blodet som droppade från pannan ner i gruset. Det var den första långfredagen. Dagen då Jesus dog på ett kors på Golgata utanför Jerusalem.

Jesus hade berättat om Gud på ett sätt som ingen gjort förut men det var mer än bara ord. Han stillade stormar, förvandlade vatten till vin och när Jesus mötte människor så såg de i honom en annan värld, en värld i harmoni. Där fanns ingen ensamhet, ingen sjukdom, inget lidande. Jesus var ingen brottsling, han fick inte vad han förtjänade men när han dog på korset så besegrade han den sista fienden, döden.

Vi lever fortfarande i en värld fylld av sjukdom och lidande, det blir väldigt tydligt just nu, men något förändrades för alltid på korset. Jesus öppnade dörren till den nya världen, där kärlek fördriver rädslan, där frid stillar oro och där ingen ensamhet finns mer.

Det blir en annorlunda påsk i år. Vi är begränsade av restriktioner och kan kanske inte göra den planerade påskresan eller besöka dem vi längtar efter. Men färgglada fjädrar och målade ägg behöver vi inte vara utan, de kan få sprida glädje i en svår tid. Denna påsk kan också bli ett tillfälle för dig att upptäcka den nya världen och lära känna Jesus. Läs berättelsen, delta i någon av alla de gudstjänster som sänds, bed en enkel bön och samtala med någon om dina tankar.

Nu behöver vi varandra. Låt oss bygga helande gemenskaper där ingen behöver vara ensam och där vi lär oss nya sätt att nå varandra i en tid av isolering. Det finns ett hopp som bär genom oro och genom den tid som är just nu, men också genom det som hände igår och det som kommer i morgon.

”Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det.”

Henrik Korslind

pastor, Tullbrokyrkan Falkenberg

Ingemar Forss

Linalie Newman

Missionsdirektorer, Evangeliska Frikyrkan Sverige