Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med facit i hand kan vi nu konstatera att ”Statens stöd för höga elkostnader” denna vinter slagit totalt fel, skriver insändarskribenten. Bild: Anders Wiklund/TT
Med facit i hand kan vi nu konstatera att ”Statens stöd för höga elkostnader” denna vinter slagit totalt fel, skriver insändarskribenten. Bild: Anders Wiklund/TT

Elkaos i Sverige

Ta bort den orättvisa elområdesindelningen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Med facit i hand kan vi nu konstatera att ”Statens stöd för höga elkostnader” denna vinter slagit totalt fel. Elkunder med rörligt pris i de 2 i Norrländska elområdena kommer under de 3 månaderna som detta stöd skall gälla (december 2021 samt januari och februari i år) gå med en vinst på 1600 kr. Elkunderna i vårt elområde (Se4) kommer trots Statens stöd att betala betydligt mer än vad som är brukligt dessa 3 vintermånaderna.

Vad som är ännu värre är vad man nu kan se på grund av Ukrainakonflikten. Spotpriserna på Nordpool visar de senaste dagarnas enorma prisskillnader som vi har på elen i Sverige.

Mellan den 26 februari till 2 mars har elpriset i Norrland varit mellan 14 och 16 öre/kWh. I vårt elområde har priset pendlat mellan 127 och 227 öre kWh. Detta innebär att vi dessa dagar har betalat 9 till 16 gånger mer för den nationellt producerade elen.

Om (Gud förbjude) krisen i Ukraina blir långvarig så är det dessa priser vi framöver kan förvänta oss i södra Sverige då vi av Nordpool prissätts efter situationen i Danmark och Tyskland.

Jag upprepar ”Gör om gör rätt” och ta bort den orättvisa elområdesindelningen i Sverige.

Krister Svensson

villaägare i Falkenberg