Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ekologiskt är långsiktigt hållbart. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ekologisk mat har mervärde!

Enkelriktad artikel om kommuners ekosatsning.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Kommuners ekosatsning är dålig för klimatet"

Jag måste kommentera en artikel i HN den 1 februari med rubriken: ”Kommuners ekosatsning är dålig för klimatet”. Jag anser den väldigt enkelriktad!

I artikeln tas upp om en studie som visar att ekologiska produkter i vissa fall kan ha negativa effekter på klimatet. I det här fallet odling av ärter och vete som behöver större odlingsytor i ekologisk produktion. Det kan så vara. Men det finns många andra studier som visar positiva effekter, också för klimatet, med ekologisk produktion.

Det behöver framhållas att det finns så mycket mer betydelsefullt med ekologiska produkter! Framför allt för den biologiska mångfalden, som är minst lika betydelsefull att värna som klimatet. Bin, humlor och andra viktiga insekter tar stryk och minskar oroväckande när de drabbas av giftiga bekämpningsmedel (så kallade ”växtskyddsmedel”) i de oekologiska odlingarna (även kallade ”konventionella”). I den ekologiska odlingen, som inte konstgödslas och giftsprutas, gynnas maskar och organismer i marken, och gör den lämplig att producera mat på också för kommande generationer.

Ekologiskt är långsiktigt hållbart, ett stort och betydelsefullt mervärde!

Margareta Bengtsson

Naturskyddsföreningen