Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är inte riskfritt att använda e-cigaretter men det är mindre skadligt än att röka vanliga cigaretter. Bild: Roald, Berit
Det är inte riskfritt att använda e-cigaretter men det är mindre skadligt än att röka vanliga cigaretter. Bild: Roald, Berit

E-cigaretter är bättre än cigaretter

Mängden skadliga ämnen är mindre i e-cigarett än en vanlig cigarett, svarar debattörerna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på: "Uppmärksamma farorna med e-cigaretter" (18/6)

Kristina Sparreljung, Jan Nilsson och Linnea Hedman skriver om farorna med e-cigaretter, men underlåter att berätta att cigaretterna är farligare. Förlorare: Rökarna.

Att det bästa för hälsan är att aldrig börja med nikotin i någon form och att den som använder nikotin har hälsomässiga vinster att vänta av att sluta, är något som alla både vet och är eniga i. Vad som är betydligt mindre känt är att det inte är nikotinet i sig som gör rökningen så skadlig, utan ämnen som till stora delar uppstår när tobaken brinner. Att få i sig nikotin på andra sätt än genom att röka, till exempel genom e-cigaretter är därför mindre skadligt än att röka cigaretter. Inga seriösa aktörer hävdar idag att det är riskfritt att använda e-cigaretter. Ångan innehåller utöver nikotin vissa skadliga ämnen som också finns i röken från en cigarett. Men, och detta är ett viktigt men, mängden av dessa skadliga ämnen är avsevärt lägre i ångan än i röken. I moderna e-cigaretter är nivåerna av skadliga ämnen ångan reducerade med avsevärt mer än 95 procent jämfört med cigarettrök.

I Storbritannien uppmuntrar folkhälsomyndigheten och läkarförbundet rökare, som annars skulle fortsätta röka, att byta till rökfria alternativ. Detta är ett led i arbetet att minska rökningens skadeverkningar.

Rökfria alternativ handlar dock inte bara om e-cigaretter. I Sverige kan vi se hur snusanvändningen har bidragit till att Sverige har Europas lägsta dödlighet i lungcancer hos män.

Att fokusera på cigaretterna och samtidigt ge rökare korrekt information om alternativen borde vara självklart. Det finns ingen motsättning mellan att göra detta och samtidigt försöka motverka att icke-nikotinanvändare och då särskilt unga inte börjar med nikotin. Inför därför striktare regler för cigaretter samtidigt som ökad information om alternativen tillåts.

Claude Guiron,

forskningschef

Christian Angell,

kommunikationschef, Philip Morris