Vi måste hela tiden har i åtanke att dygnsvilan inte är valbar, skriver insändarskribenten.
Vi måste hela tiden har i åtanke att dygnsvilan inte är valbar, skriver insändarskribenten. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Dygnsvilan är ett lagkrav som vi måste följa

Vi gör vårt bästa för att hitta bra lösningar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Svar

på ”Vi vill behålla dygnspassen”

Hej Jossan! Jag förstår att det finns en oro kopplat till detta. De nya kraven på elva timmars dygnsvila är en stor förändring och ställer krav på ny schemaläggning. Jag vill börja med att tydliggöra att kommunen dessvärre inte kan påverka detta. Det är ett nytt lagkrav som bottnar i ett EU-direktiv, så vi har inget val utan måste helt enkelt följa detta.

Även om det inte känns så just nu, så är bakgrunden till det nya lagkravet att ni medarbetare ska få en bra återhämtning genom en sammanhängande vila på elva timmar varje dygn. Men precis som du skriver påverkar det schemaläggningen och flexibiliteten.

ANNONS

Vi gör vårt bästa för att hitta bra lösningar utifrån de förutsättningar vi nu har. Vi är måna om att ni ska få ett hållbart arbetsliv och jag tänker att vi tillsammans kommer att lära oss hur vi bäst hanterar detta. Vi är också måna om att ha en levande dialog kring förändringen ute på våra arbetsplatser just för att alla frågor och farhågor ska kunna lyftas.

Men vi måste hela tiden ha i åtanke att dygnsvilan inte är valbar. Vi måste därför fokusera på att hitta lösningar tillsammans – och våga tro på att det här kommer bli bra i slutändan.

Vänliga hälsningar,

Pernilla Eliasson

verksamhetschef för Falkenbergs egenregi

ANNONS