Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

En liten ökning av koldioxidhalten i luften, om så bara med en hundradels procentenhet, har stor på verkan på temperaturen, skriver insändarskribenten. Bild: David Goldman
En liten ökning av koldioxidhalten i luften, om så bara med en hundradels procentenhet, har stor på verkan på temperaturen, skriver insändarskribenten. Bild: David Goldman

Dumt att inte tro på vetenskapen

Att vara klimatförnekare är ett svek mot seriösa forskare.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Klimatkris absolut ingenting att oroa sig för"

I HN fre 29 nov framför återigen signaturen ” En koldioxidtörstande gräsrot” , i fortsättningen kallad ”K”, sina tvivel på en kommande klimatkris.

I drygt 200 år har människan tagit upp enorma mängder olja, kol och naturgas från underjorden och omvandlat dessa till bland annat koldioxid , som är en mycket kraftig växthusgas i luften. En värmeökning har skett sen 1850 och den accelererar nu. De senaste 20 somrarna har innehållit 18 av de varmaste sen 1850.

Ökningen i temperatur har fått permafrosten i bland annat Sibirien att börja smälta och då frigörs lagrad metangas, som är en ännu kraftigare växthusgas. En ond cirkel som fått bland annat våra korallrev och Arktis att må dåligt.

En grads temperaturökning sen 1850 är försumbart enligt ”K”, som inte inser dess stora påverkan på klimatet. Det verkligt oroande är ju att ökningen accelererar.

En liten ökning av koldioxidhalten i luften, om så bara med en hundradels procentenhet, har stor på verkan på temperaturen. Det vill inte ”K” inse.

Vi måste lita på världens ledande forskare. Att som ”K” ta exemplet med medeltemperaturen på Grönland som en intäkt för, att koldioxidhalten i luften inte har någon betydelse, är att verkligen odugligförklara alla världens forskare!

Att inte tro på vetenskapen och dess framsteg är att visa sin dumhet. Att vara klimatförnekare är tyvärr ett stort svek mot seriösa forskare.

Göran Andersson