Att förlänga Östra Hamngatan till Lasarettsgatan betyder att en ny barriär permanentas, skriver debattörerna.
Att förlänga Östra Hamngatan till Lasarettsgatan betyder att en ny barriär permanentas, skriver debattörerna. Bild: Rebecka Kvint

Dubbla budskap om Västerport och spårområdet

Att förlänga Östra Hamngatan till Lasarettsgatan betyder att en ny barriär permanentas.

ANNONS
LocationVarberg|

Under snart tio år har Varbergs kommun bjudit in till många träffar, samråds- och planeringsmöten både för Västerport och senare också spårområdet. Man har efterlyst och uppmuntrat till förslag, tankar och inspel från medborgarna om framtida utformning.

Alltid har kommunens representanter, oavsett om de kallats projektledare, kommunikatörer, planerare eller varit vanliga tjänstemän och politiker, med en mun sagt: Inga beslut är tagna.

Under senare tid har ytterligare ett uttryck använts: Blankt blad.

Så sent som den 10 februari i år (2021) uttryckte sig Katrin Sahlqvist, samhällsplanerare med ansvar för spårområdets framtid, så här i Hallands Nyheter: ”Det här är verkligen spännande. Det är ett stort område som är ett blankt blad”. ” .... och nu vill kommunen ha allmänhetens idéer .....”

ANNONS

Föreningen Villagatan har sett mycket positivt på att Varbergs kommun uppmanar och inbjuder allmänheten att bidra med tankar och förslag när förändringar skall göras och områden planeras.

Redan i maj förra året (2020) lämnade vi in ett genomarbetat och uppskattat idéförslag till hur vi vill se det framtida spårområdet från Västerport och söderut mot Kurorten och Apelviken.

Men, försäkringar som ”inga beslut är tagna” och ”blankt blad” visar sig nu inte längre gälla.

Vid ett möte i Banmästarhuset den 3/9 i år började vi ana att det fanns en parallell agenda och att kommunens representanter där och då började komma till insikt om att de borde berätta vad som faktiskt redan beslutats.

Och mycket riktigt vid ett senare digitalt informations- och dialogmöte den 19 oktober i år blev det tydligt. Visst fanns det beslut, flera stycken till och med.

Under detta möte och på hemsidan (www. varberg.se/gamlasparet) presenterar man nu ett antal beslut som tagits tidigare.

Till exempel redan från 2017 då Kommunstyrelsen tog beslut om

- att Östra Hamnvägen förlängs till Lasarettsgatan med anslutning till Bäckgatan.

Man kunde också bland annat läsa att bron vid Kurtinen skall rivas och banvallen tas bort.

Hade kommunens information varit transparent och öppen hade vi tänkt annorlunda och protesterat.

ANNONS

Ett av de viktigaste argumenten för den nya järnvägsdragningen var att få bort den barriär järnvägen skapade och som skär av Varberg mot havet. Det budskapet gäller tydligen inte längre. Att förlänga Östra Hamngatan till Lasarettsgatan betyder i stället att en ny barriär permanentas.

I vårt idéförslag från 2020 såg vi också en möjlighet att bevara Banmästarhuset som en miljöskapare i området. I stället för att riva huset, undersöker nu kommunen möjligheten att flytta det. Kanske en sympatisk tanke, men i ljuset av tidigare brist på öppenhet handlar det sannolikt mera om att undvika en folkopinion. Det är lätt att misstänka att man från kommunhåll tycker att Banmästarhuset är i vägen för den vägdragning man tog beslut om redan 2017.

Återigen vi är mycket positiva till att man från kommunens sida bjuder in allmänhet att tänka och tycka till om framtida och projekt, men vi måste respektera varandra och det innebär att uttryck och besked som ”blanka blad” och ”inga beslut är tagna” gäller.

Dubbla budskap eller dold agenda ökar avståndet mellan medborgare och kommunens beslutsfattare och förtroendevalda och främjar knappast en fruktsam dialog bra för Varberg.

Föreningen Villagatans uppmanar härmed Kommunstyrelsen att, för att demonstrera intresse av att driva en öppen och ärlig medborgardialog,

ANNONS

riva upp tagna beslut rörande spårområdet till dess att en heltäckande plan för alla fyra etapper presenterats (Engelska parken/Platsarna, Kurtinen, Hästhaga, Apelviken och Jonstaka/Hamra).

Vi kan inte heller se att ett sådant beslut från Kommunstyrelsen skulle innebära en prestigeförlust, snarare tvärt om. Synen på framtidens bilism i stadsmiljöer är under förändring.

Det här projektet handlar om 2030 och framåt.

Föreningen Villagatan i Varberg

ANNONS