Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Är skolan en trygg plats för eleverna? Är arbetsplatsen en trygg plats för anställda? undrar insändarskribenterna. Bild: 20520
Är skolan en trygg plats för eleverna? Är arbetsplatsen en trygg plats för anställda? undrar insändarskribenterna. Bild: 20520

Du som är mobbad är inte ensam

Du är ensam, isolerad och får inte vara med – precis som vid en pandemi.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Du går in i skolan - ingen vill se dig, ingen bryr sig. Du går in på arbetsplatsen – ingen vill se dig, ingen bryr sig. Du sitter i klassrummet – ingen vill vara med dig. Du utför dina arbetsuppgifter – ingen vill vara med dig. Du går ut på rasten – ingen vill leka med dig. Du tar rast – ingen vill prata med dig. Du äter i skolmatsalen - ingen vill sitta med dig. Du äter din lunch – ingen vill sitta med dig. Du ställer en fråga – ingen svarar dig. Du ställer en fråga – ingen tittar på dig.

Du går hem från skolan– ingen vill vara tillsammans med dig. Du går hem från arbetet – ingen vill vara tillsammans med dig. De säger att du är värdelös, inget värd, du har taskig frisyr, du har töntiga kläder, du är lustig, du är annorlunda – du är ingen i deras lilla värld. De viskar om dig, de skrattar åt dig, de gör sig lustig över dig, de ljuger om dig, de sprider osanna rykten om dig, de knuffar dig och hotar dig. De är små och de är fega. De saknar empati.

Du är isolerad – precis som vid en pandemi. Du får inte vara med – precis som vid en pandemi. De tar omvägar när de ser dig – precis som vid en pandemi. De håller dig på avstånd – precis som vid en pandemi. Du stannar hemma – precis som vid en pandemi. Du är ensam – precis som vid en pandemi. Du blir deprimerad– precis som vid en pandemi. Du blir sjuk – precis som vid en pandemi. Du ser ingen utväg – precis som vid en pandemi. Du ser allt i svart – precis som vid en pandemi. Mobbning – karantän - pandemi

”Du har rätt att känna dig trygg. Mobbning kan vara många olika saker. Alla på skolan måste behandla varandra med respekt. En gång är en gång för mycket. Skolan måste hjälpa dig. Om du ändå inte får hjälp.” (Skolinspektionen)

”Det är arbetsgivaren som har ansvaret för att arbetsmiljön är sund och säker, att kränkande särbehandling förebyggs och att drabbade tas om hand.” (Arbetsmiljöverket)

Hjälp! – anmäl skolan till Skolverket och till BEO, Barn- och elevombudet. Hjälp! – anmäl arbetsplatsen till din fackförening och till Arbetsmiljöverket. Du är inte ensam. Ge aldrig upp. Du är värdefull.

Maria Jörmalm Andersson

ordf. Kommunal facklig/politisk samverkan

Sara Grimpe Wernerssson (S)

. ..