Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När bränslepriserna nu stiger kraftigt drabbas de som är beroende av sin bil för att få vardagen att gå ihop, till stor del människor och företag på landsbygden, skriver Christofer Bergenblock (C). Bild: Roger Larsson
När bränslepriserna nu stiger kraftigt drabbas de som är beroende av sin bil för att få vardagen att gå ihop, till stor del människor och företag på landsbygden, skriver Christofer Bergenblock (C). Bild: Roger Larsson

Du ska ha råd att vara klimathjälte – oavsett var du bor!

Det är utsläppen som ska jagas, inte bilisterna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Klimatet är vår tids stora ödesfråga och därför måste vi satsa mer på den gröna omställningen – inte mindre. Av den anledningen är det oroande när det kommer förslag ifrån andra partier om att vi ska sänka våra klimatambitioner kring drivmedel. Det kan aldrig vara rätt väg att gå!

Omkring en tredjedel av dagens utsläpp av växthusgaser kommer ifrån transportsektorn. För att nå klimatmålen behöver utsläppen minska med 70 procent till 2030. Detta måste till stor del ske genom en ökad elektrifiering av fordonsflottan, men det behöver också ske genom en stadig ökning av andelen förnybara bränslen i tankarna.

Reduktionsplikten, som innebär att bensin och diesel blandas upp med förnybara drivmedel, har varit ett väldigt viktigt verktyg i den här omställningen. Nu finns det partier som ropar på en minskad reduktionsplikt trots att de vet att det kommer leda till ökade utsläpp.

När bränslepriserna nu stiger kraftigt drabbas de som är beroende av sin bil för att få vardagen att gå ihop, till stor del människor och företag på landsbygden. Därför vill vi i Centerpartiet satsa 7,5 miljarder kronor på åtgärder som underlättar för den som behöver sin bil, men utan att tumma på klimatambitionerna.

Man ska kunna bo på den svenska landsbygden med rimliga villkor och samtidigt bidra till den viktiga klimatomställningen. Vi vill därför se följande förändringar:

• Sänk skatten på förnybara drivmedel inom reduktionsplikten

• Stoppa skattehöjningen på biodrivmedel

• Reformera reseavdraget med ökat landsbygdsfokus

• Öka produktionen av biodrivmedel i Sverige

Det är utsläppen som ska jagas, inte bilisterna. Sverige har en stor landsbygd och därför är det viktigt att underlätta för människor som behöver bilen i sin vardag och samtidigt göra det billigare att vara miljövänlig. Du ska ha rätt att vara klimathjälte – oavsett var du bor!

Christofer Bergenblock (C) riksdagskandidat, Halland

kommunalråd, Varberg