Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Visste du att mer än var tredje person reagerar i någon grad på parfymerade produkter? skriver debattörerna. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Visste du att mer än var tredje person reagerar i någon grad på parfymerade produkter? skriver debattörerna. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Doftfritt i skolan för en hälsosam och inkluderade miljö!

Välj alltid parfymfria produkter när du ska vara i skolan, skriver representanter för Astma- och allergiförbundet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Visste du att mer än var tredje person reagerar i någon grad på parfymerade produkter? Symptomen kan vara vanliga, så som huvudvärk, koncentrationssvårigheter, illamående, magont, hosta och andra diffusa symptom. Många kanske därför inte kopplar sina symtom till dofter i miljön.

Skolmiljön är den plats där elever och lärare spenderar en stor del av sin tid. Det är en plats för gemenskap, utveckling och inlärning. För att främja en hälsosam och tillgänglig miljö är det viktigt att ta hänsyn till alla elevers och personals behov. Många lider av doftöverkänslighet, astma, allergi och andra överkänsligheter och skolan är en plats där alla ska kunna vistas utan att bli sjuka. En åtgärd som ofta glöms bort men som borde vara självklar är att införa en parfymfri policy.

En parfymfri policy handlar inte bara om att minimera hälsorisker det handlar också om att skapa en miljö där alla elever och personal känner sig inkluderade och respekterade. Det är ett steg mot att säkerställa att skolan är en plats där alla kan trivas och prestera sitt bästa, oavsett deras känslighet för dofter.

Fördelar med en parfymfri skola:

1.Bättre hälsa: Parfymer innehåller skadliga kemikalier som påverkar alla negativt. En doftfri miljö kommer därför att ge en bättre hälsa för alla som vistas i skolans lokaler.

2.Minskad frånvaro: Färre elever kommer att missa skoldagar på grund av doftrelaterade hälsoproblem, vilket kommer ge en högra närvaro i skolan.

3.Bättre inlärning: Forskning visar att inlärnings- och koncentrationsförmågan försämras av parfymer i omgivningen. En parfymfri policy kommer därför främja barns förmåga att ta in kunskap i skolan.

4.Medvetenhet om hälsa och miljö: En parfymfri policy kan också främja medvetenheten om hur våra val kan påverka både vår hälsa och miljön.

Införandet av en parfymfri policy i skolan är ett enkelt och betydelsefullt steg för att skapa en bättre och mer tillgänglig lärmiljö. En parfymfri skola är en nödvändig åtgärd för att främja hälsa och inkludering i skolan.

Vill du redan nu hjälpa till att skapa en skola där alla kan vara utan att bli sjuka av parfymer?

Det här kan du göra som privatperson:

Välj alltid parfymfria produkter när du ska vara i skolan, till exempel parfymfria hygienprodukter som hudkrämer och deodorant. Välj även parfymfria tvätt- och sköljmedel. Alla produkter från Asthma, Allergy Nordic är parfymfria och finns numera i de flesta vanliga butiker.

Det här kan du göra som skolledare:

Inför en parfymfri policy som hela tiden följs upp. Håll en tydlig kommunikation och ett samarbete med elever, lärare och personal. Var tydlig med att ingen ska behöva bli sjuk i skolan för att andra använder parfym. Sätt gärna upp dekaler eller affischer om parfymfritt för att påminna på platser där det behövs.

Astma- och allergiförbundets arbetsgrupp för allergivårdsfrågor i Astma- och allergidistrikt Syd

Cecilia Tingstedt

Kronoberg

Pernilla Alm-Ramberg

Skåne ledamot i Astma- och Allergiförbundets förbundsstyrelse

Jan-Åke Nilsson

Blekinge

Bertil Orrby

vice ordförande i Astma- och Allergiförbundets förbundsstyrelse