Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Linnéa Andersson (M) och Fredrika Albertsson (M).
Linnéa Andersson (M) och Fredrika Albertsson (M).

DNA kan leda till fler uppklarade våldtäktsfall

Fler DNA-tester och ett nationellt register leder till mer bevismaterial och fler fällande domar, skriver två representanter för Moderaterna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Idag leder alldeles för få våldtäktsanmälningar till fällande dom på grund av brist på bevis. Till följd av detta går flera gärningsmän på fri fot och många som fallit offer för sexuella övergrepp tvingas leva med vetskapen om att när som helst riskerar att möta sin gärningsman på gatan. Sverige behöver reformera sitt arbete kring utredningar och bevisföring till ett modernare och effektivare system. Vi behöver ett nationellt DNA-register.

Till följd av samtyckeslagen har antalet dömda fall för våldtäkter stigit med 48 procent mellan år 2018 och 2019, enligt Brottsförebyggande rådet. Trots detta måste mer göras då endast fem av hundra anmälda våldtäkter leder till fällande dom. För att en våldtäkt ska leda till fällande dom behövs bevis vilket inte alltid finns med dagens utredningsmetoder. Genom att använda sig av fler DNA- tester kan fler förövare bli dömda och fler offer för sexuella övergrepp kan få upprättelse.

Idag är det många kvinnor som inte anmäler att de har blivit utsatta för en våldtäkt eftersom att det finns en stor rädsla och oro över att ingen kommer tro dem eller att de själva kommer att skuldbeläggas för vad de har utsatts för. Många kvinnor väljer också att inte anmäla för att de inte tror att anmälan kommer att leda till fällande dom, vilket inte är konstigt med tanke på att få anmälningar faktiskt leder till fällande dom. Detta leder till ett stort mörkertal i våldtäktsstatistiken. Då spermier med DNA kan leva i våldtäktsoffrets äggledare i upp till två veckor skulle fler DNA-tester och ett nationellt DNA-register kunna leda till mer bevismaterial. Även om det skulle klaras upp långt ifrån alla fall, då det kan ta längre tid att våga anmäla våldtäkten, är varje uppklarning en seger för ett mer rättvist samhälle. Varje uppklarat brott betyder att ett offer har fått upprättelse.

Motargumentet mot ett nationellt DNA-register skulle vara att det ökar arbetsbelastningen för poliserna, men det är precis tvärt om. I och med att fler fall skulle kunna klaras upp snabbare skulle polisens arbetsbelastning istället kunna minska. Om man ser det från ett större perspektiv skulle även andra brott, exempelvis mord kunna klaras upp snabbare och därmed minska arbetsbelastningen för polisen. Även de anhöriga och utsatta skulle kunna få svar snabbare och påbörja den läkande processen.

Fler våldtäkter behöver klaras upp för att fler offer ska få upprättelse och färre ska behöva vara rädda för att möta sin gärningsman på gatan. Ett nationellt DNA-register skulle vara ett steg i rätt riktning mot fler uppklarade fall av sexuella övergrepp.

Fredrika Albertsson, distriktsstyrelseledamot Moderata Ungdomsförbundet Halland

Linnéa Andersson, ordförande Moderat Skolungdom Skaraborg