Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Söta kalvar vet inte att de föds upp för att dödas. Bild: Per Groth / TT

Djur ska inte behöva födas till ett lidande

Varför föda upp djur bara för att döda dem?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Vem ska ta hand om alla djur som släpps lösa?", "Vilda djur har det inte alltid så bra" och "Vill djurrättsaktivister att djur ska utrotas?"

Ni tror väl inte på fullt allvar att Britta Uher Larsson menar att sönderavlade kor med jättejuver, på grund av att de ska föda kalvar oavbrutet för att vi ska få mjölk, ska släppas ut fritt. Det som menas är att de överhuvudtaget inte hade behövt födas till detta lidande som bland annat består av att både korna och kalvarna skiljs åt direkt efter födseln.

Jag har en nära anhörig, som har som extraknäck att föda upp djur som i stort sett går fritt utomhus. Så kallad ekologisk djuruppfödning. Det föds nya djur hela tiden, som får leva några månader eller något år. Jag ser nya smågrisar och nya små kalvar, som dödas inom en snar framtid med bultpistol i hagen framför de andra djuren. "Lyckligt" ovetande när husbonden kommer, att deras korta liv snart ska vara till ända. Husbonden som föder upp djuren gör det för nöjes skull, för att vara självförsörjande och även tjäna en slant genom försäljning av ekologiska köttlådor. Han har heltidsjobb, men tycker om att döda djur. Även vilda, som rådjur, rävar, harar, grävlingar med mera. Hade som nöje när han var liten att skjuta småfåglar. Varför föda upp djur, bara av glädjen att snart få döda dem. Avlivning och styckning av djuren sker på gården ofta framför hans små barn. Tänk på det ni som berömmer de små söta nyfödda kalvarna på hans hemsida.

Jag lider när jag ser alla griskultingarna, kalvarna och kaninerna, som föds hela tiden och som snart ska dö. Är han en djurvän, en empatisk människa som låter tusentals djur födas gång på gång, för glädjen att avliva dem. Tänk på det när ni köper era ekologiska köttlådor fyllda av kött från djur som inte ens hade behövt bli födda.

Pensionär med empati

LÄS MER: Våra djur föds inte till ett lidande