Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dokumentation och många andra planeringsmoment görs bäst i lugn och ro. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Dokumentation och många andra planeringsmoment görs bäst i lugn och ro. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Distansarbete ger ökad möjlighet att fokusera!

Hjärnan är helt enkelt inte konstruerad för att jobba i miljöer med störningsmoment.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Arbetsgivarna måste ta vara på distansrevolutionen"

Instämmer helt med ovannämnda skribenter vilka förespråkar att även yrkesgrupper som lärare och sjuksköterskor skulle kunna sköta sitt skrivbordsarbete på distans. Möjligheter att arbeta utan avbrott och störningsmoment.

Modern forskning visar att prestationsförmågan sjunker i kontorslandskap. Hjärnan är helt enkelt inte konstruerad för att jobba i miljöer med störningsmoment. ”Tänk dig att du kastar in en liten, mental handgranat var elfte minut i hjärnan. Det är vad som sker när du sitter i ett kontorslandskap”. Citat hämtat från boken ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har i dag. Så kan du återställa den” av Tomas Dalström.

Inom skolväsendet ligger arbetsmiljöansvaret hos berörd rektor. Det går aldrig att komma ifrån. Ändå är det allmänt känt hur såväl fysisk som psykisk miljö ofta ser ut för de som arbetar där. Avbrutna toalettbesök, brist på personalrum, uteblivna raster samt stressande planeringsutrymmen är några exempel på hur detta kan te sig.

Vad kostar psykisk ohälsa idag? Arbetsgivare driver på för effektiviseringar men tycks inte förstå att summan av kardemumman blir precis tvärtom, försämring av produktivitet och kreativitet. Dokumentation och många andra planeringsmoment görs bäst i lugn och ro.

På senare år har det (utöver pedagoger) blivit stor omsättning och rotation på skolledare. Varför kan man undra? Konsekvensen medför instabilitet i ”maskineriet”. I dagens skola ödslas alltför mycket energi åt nödlösningar, att bara hålla verksamheten flytande. Därtill förekommer kontrollerande ledarskapsstilar inpå mikronivå, istället för att ge anställda ”frihet under ansvar”.

Ansvarsfull distansarbetare